Nytt datum för idrottscafé

Nästa idrottscafé är av olika skäl flyttat till onsdagen den 19 april. Som vanligt är det klockan 18.00 som gäller. Kvällens gästartister är Magnus "Ölme" Johansson och Magnus Larsson. Två herrar med många idéer varav de flesta faktiskt genomförs. Onsdagen den 19 april klockan 18.00 i Clio-salen, Folkets Hus alltså.                                                                                                                                          Välkomna

Förändringar i styrelsen

Vid TIHS årsmöte den 13 mars valdes inte mindre än fyra nya styrelseledamöter in. Dessa var ordföranden Gert-Inge Andersson samt styrelseledamöterna Benny Wising och Ove Halvors. Nyval var det även på en av styrelsesuppleanterna, Benny Svantesson.

Styrelsen i sin helhet: Gert-Inge Andersson, Rolf Nilsson, Dan-Eric Bohm, Benny Larsson, Benny Wising, Ove Halvors och Emil Grönqvist. Samt suppleanterna Rolf Birnbach och Benny Svantesson.

Lämnar styrelsen gör Gunnel Andersson, Börje Gustavsson, Berit Olsson och Allan Johansson.

Årsmöte och Linus Fagemo

Måndagen den 13 mars är det dags för årsmöte i Trollhättans Idrottshistoriska Sällskap. Alla medlemmar hjärtligt välkomna. Sedvanliga möteshandlingar med revision, val av styrelse och möjlighet att göra sin röst hörd.

Årsmötet startar 18.00 och tar cirka en halvtimma. Därefter följer ett spännande föredrag med Linus Fagemo, uppväxt i Trollhättan och med en lång karriär som hockeyspelare och -ledare på elitnivå som föreläsare.

TIHS till final igen

Trollhättelaget som för andra året i följd har tagit sig fram till final i Westgötas frågesport. Bilden är från förra årets tävling. Motståndarna Alingsås till vänster i bild. Trollhättans lag, Björn Fält, Thomas Sallander och Bengt-Arne Bohm närmast kameran.

Trollhättans IHS lag i Västgötamästerskapen i idrottskunskap gick till final för andra året i rad efter viss dramatik i kval-omången.

Sammanlagt 17 lag var anmälda till tävlingen. Vänersborgs lag lämnade återbud och därmed delades lagen in i fyra grupper där gruppsegrarna gick vidare till finalen. Denna finaldrabbning avgörs den 11 mars i Vara, i samband med Westgöta idrottshistoriskas årsmöte.

Men tillbaka till kvalomgången: Här ställdes TIHS mot Liköping, Vara och Essunga. Lidköping och Essunga hamnade på efterkälken, men när alla frågor var ställda hade Vara och Trollhättan samma poäng. Utslagsfrågan handlade om vem, utöver Australiens Ivan Mauger som vunnit speedway-VM sex gånger.

Rätt svar var Tony Richardsson och det visste Trollhätte-laget. Däremot hade Trollhättan tidigare i matchen missat frågan om vad fotbollallsvenskans motsvarighet i Finland heter.

Svaret är – som nästan alla vet – Tipsligan.

Konstsnö, Linus Fagemo och Action Week

Rapport om nutida status och framtida utbyggnad av Trollhättans Konstsnöspår inleder TIHS-året 2023. Hockeyprofilen Linus Fagemo berättar om sin karriär i mars och Action Week-teamet Magnus Larsson/Magnus "Ölme" Eriksson avslutar vårsäsongen den 17 april.

13 februari:  Fredrik Liljesäter, ordförande i TSOK:s skidsektion berättar om Trollhättans Konstsnöspår och visioner om ökning av spårlängden. Dessutom, för den allroundkunniga Trollhättepubliken: Fredrik avslöjar var Trollhättans skidskyttar håller hus.

13 mars: Åsrmöte (som brukar ta c:a 30 minuter). Därefter föredrag av Linus Fagemo där han berättar om en lång karriär som ishockeyspelare och ledare. Kanske berättar Linus också om sonen Samuel som numera tillhör NHL-klubben Los Angeles Kings.

17 april (preliminärt): Magnus Larsson och Magnus "Ölme" Eriksson berättar om framtiden för Trollhättan Action Week.

Utflykt till Idrottsmuséet

'

Sveriges första fotbollslandslag. 11 man. Avbytare behövdes inte på den tiden.

Som avslutning på TIHS-programmet 2022 blir det en utflykt till Göteborgs idrottsmuseum tisdagen den 22 november. Du anmäler dig till utflykten genom att sätta in 60:- på TIHS Swish-konto 1235707690.

I priset ingår bussresa Trollhättan – Göteborg t. o. r., inträde på museet och dessutom kaffe med bulle. Årets klipp!!!

Avresa från Work In West, Hjortmossegatan 5 (f.d. Hjortmossens sjukhem) i Trollhättan, tisdagen den 22/11 kl. 10.00. Hemkomst ca 15.00.

Har du frågor så kontaktar du Rolf Birnbach: 070-648 58 78 eller Rolf Nilsson 070-871 01 93.

Välkommen - här nedanför ser du ett axplock av idrottsstjärnor som självklart är representerade på idrottsmuséet.

Gripen inför Elitserien

Måndagen den 10 oktober kommer Gripens ordförande Per Skoglund och tränare Joakim Hedqvist till Clio-salen i Folkets Hus och berättar inför återkomsten till bandyns finrum, det vill säga Elitserien.

Klockan 18.00 i Clio-salen, Folkets Hus alltså! Som vanligt är det Fri entré för alla.

Ravelli på besök

Thomas Ravelli, landslagets målvakt under många år, blev efter VM 1994 framröstad som världens näst bästa målvakt.

Äntligen verkar det som det går att planera lite grand framåt i tiden igen. TIHS-hösten tar avstamp med landslagsmålvakten Thomas Ravelli, folkkär sedan han gjort en spektakulär straffräddning i VM-kvartsfinalen 1994.

Thomas spelade i pojklagsåldern med Östers IF i Växjö. Där lär han till och med haft ikonen Gunnar Nordahl som tränare under en period. Säsongen 1980 tog i alla fall den då 21-årige Ravelli över i Öster-målet efter Göran Hagberg. ÖIF var då nykomlingar i allsvenskan och vann direkt. Succén fortsatte året efter med ett nytt SM-guld. Sammanlagt blev det åtta SM-guld till Thomas, som 1989 värvades till IFK Göteborg där han vann sex av sina guld och var en av nyckelspelarna under blåvitts senaste storhetsperiod.

Inför VM 1994 var Thomas Ravelli ifrågasatt som målvakt i svenska landslaget, men det blev en formidabel succé, både för Thomas och Sverige.

Om detta berättar Thomas i Clio-salen måndagen den 12 september. Möjligen får vi också höra hur det är att ha sin tvillingbror med i landslaget och hur det var att spela proffsfotboll i amerikanska Tampa Bay Mutiny. Kanske berättar han också hur man bär sig åt för att vinna Mästarnas Mästare (2014) och Superstars (2018). 18.00 börjar föredraget. Fri entré!

Sommarmöte i Karlsborg

Karlsborgs fästning. Samlingsplats för alla idrottshistoriker från Västergötland fredagen den 26 augusti i år.

Westgöta idrottshistoriska sällskap bjuder i sommar in alla medlemmar i föreningens alla sällskap till sommarmöte i Karlsborg.

Ramprogrammet ser ut så här:

09.30 Samling. Kaffe och fralla i Soldathemmet.

10.00 Mötet öppnas i Fästningsteatern.

10.30 En av Västsveriges mest kända sportjournalister presenteras. Verksam under lång tid i GT och Expressen. Upplevelser från ett antal Olympiska spel och fotbolls-VM. Även om samarbete med "Bengans Boys" samt Blåvitts äventyr i Europa.

11.30 WIS presenterar vad som är på gång.

12.00 Lunch i restauarang Kastanjen. (Önskas specialkost meddelas detta i anmälan.)

13.00 Visit Karlsborg. Guidning och studiebesök.

14.45 Sammanfattning och avslutande diskussion i Fästningsteatern.

15.30 Avslutning.

Deltagaravgiften är 150 kronor vilket inkluderar lunch och kaffe. Avgiften kan betalas in i förväg på bankgiro 5423-6880 eller swish 123 132 28 82. Ange alltid deltagarens namn vid anmälan.

Bindande anmälan senast 21 augusti 2022 till: westgotaihs@gmail.com

Ahlborg om karriären som proffs

Trollhättans professionella boxare, Marianne Ahlborg, gästar TIHS måndagen den 25 april klockan 18.00.

Marianne är född i Trollhättan 1991. Hon började med boxning vid 21 års ålder och tog steget över till proffsvärlden för ett och ett halvt år sedan. Hittills har hon hunnit med fem proffsmatcher, och hon har vunnit samtliga. Detta har lett fram till en titelmatch i superweltervikt fredagen den 8 april 2022. Motståndare är fransyskan Pricilla Peterle som i sin tur hunnit med fyra proffsmatcher – och vunnit alla fyra. Drygt två veckor senare berättar Marianne om den matchen – och mycket mer – i Clio-salen, Folkets hus.  

Mariannes proffsmatcher:

19/12 -20: Borislava Goranova, Bulgarien.

20/2 -21 Aleksandra Rapaic, Serbien

10/4 -21 Klaudia Vigh, Ungern

10/7 -21 Luiza Davydova, Bulgarien

19/11 -21 Lili Jumali, Georgien               

Årsmöte och brottningshistoria

Måndagen den 14 mars klockan 18.00 hålls TIHS årsmöte i Clio-salen i Folkets Hus. Val av styrelse samt genomgång av verksamheten under 2021 står på programmet.

Själva årsmötet brukar klaras av på en halvtimma, därefter tar Johanna Sörö, ordförande för Trollhättans Atletklubb, över taktpinnen och berättar om TAK:s verksamhet idag - och under det senaste seklet. 

Vill du bli medlem i TIHS går det utmärkt att anmäla sig innan årsmötet. Rösträtt vid eventuell omröstning får du dock inte förrän vid nästa årsmöte. Medlemsavgiften är 150:-.

Välkommen!

Inställt februaricafé – TAK 101 år i mars.

Frank Andersson - en av de största profilerna i Trollhättans mest framgångsrika idrottsförening.

Årets första idrottscafé som var inplanerat den 14 februari är dessvärre inställt på grund av den sega pandemin. Det innebär att årets första café kommer att hållas den 14 mars, och då är det samtidigt dags för TIHS årsmöte.

Vi utgår tills vidare ifrån att restriktionerna lättats betydligt innan mitten av mars, och hoppas och tror att vi kan hålla till i Clio-salen i Folkets hus.

Trollhättans AK, troligen stans mest framgångsrika idrottsförening genom tiderna som dessutom 100-årsjubilerade 2021 står då i fokus. Ordförande Johanna Sörö med klubbkamrater berättar!

 

Sören friades i Högsta Domstolen

Efter att 2017 ha lyft undan en elev som satt i vägen för andra anmäldes läraren Sören Claesson av elevens föräldrar. Målet avgjordes i Högsta Domstolen 2020.

Sören Claesson berättar om sin karriär som framgångsrik brottare vid TIHS novembercafé. Den 15/11 klockan 18.00 närmare bestämt. Ett OS-brons och tio SM-guld blev det innan Lidköpingsbrottaren avslutade sin karriär. Ett bra tag efter den aktiva tiden gick Sören sedan ytterligare en tuff match när han ställdes inför rätta för att ha löst en situation på skolan han arbetade på. Intressant föredrag för såväl brottningsintresserade som skollärare.                            VÄLKOMNA

Nytt datum för Glenn

Glenn Hysén kliver ut på Anfield i sin premiärmatch i engelska högstaligan.

Ett nytt datum för Glenn Hyséns träff med TIHS medlemmar är nu bokat. Måndagen den 29 november klockan 18.00 gör vi ett nytt försök. Lokal är som vanligt Clio-salen i Folkets Hus.

Välkomna

Återbud från Glenn

Tyvärr, tyvärr! Glenn Hysén är dessvärre sjuk vilket innebär att dagens (11/10) idrottscafé med Glenn Hysén är inställt. Vi återkommer med information om nytt datum på denna plats samt i TTELA.

Andraplats för TIHS

Trollhättans lag föll med flaggan i topp i finalen mot Borås idrottshistoriska. Från vänster Björn Fäldt, Bengt-Arne Bohm och Thomas Sallander.

Finalomgången i Westgöta idrottshistoriskas frågesport för medlemsföreningar avgjordes i samband med årsmötet lördagen den 2 oktober. Borås vann efter att ha besegrat Trollhättan i finalen.

Semifinalen avgjordes på förmiddagen, där fick de fyra deltagande lagen samma frågor och här var faktiskt Trollhättelaget med Bengt-Arne Bohm, Thomas Sallander och Björn Fäldt allra bäst. Dämed väntade final mot Borås. Det blev en jämn och spännande tillställning där Boråsarna till slut lyckades bäst.

De båda lag som slogs ut i semifinalen var Skaras och Tidaholms idrottshistoriska sällskap

Välkomna till årsmöte och IFK-historia

Fyra föreläsare krävs för att förklara var på Egnahemsområdet "gamla fotbollsplan" låg. På kartan här ovan syns planen som en oval nere i vänstra hörnet.

På måndag den 13 september klockan 18.00 genomförs TIHS årsmöte gällande verksamhetsåret 2020. Att mötet ligger ett halvår senare än normalt beror på den pågående pandemin.

Själva årsmötesdelen tar cirka en halvtimma, därefter delar fyra IFK-are på uppdraget att berätta om IFK Trollhättans första 100 år. Stinsen Andersson, Hasse Rosendahl, Allan Johansson och Jonas Eklund får 15 minuter var på sig att berätta om var sitt kvartssekel under rubriken Stolpe ut i hundra år.

Detta årsmöte hålls i Hebe-teatern för att motverka smittspridning. Även icke-medlemmar är välkomna, men dessa har naturligtvis inte rösträtt vid årsmötet.

Frågesportsfinal och årsmöten

TIHS tre-mannalag i första matchen mot Alingsås. Vid bordet till höger ses Björn Fäldth, Thomas Sallander (med ryggen mot kameran) och Bengt-Arne Bohm. Alingsåslaget vid bordet till vänster.

TIHS har ett frågesportslag som den 2:a oktober gör upp med konkurrenter från idrottshistoriska lag från Borås, Skara och Tidaholm om titeln Västgötamästare. I samband med Westgöta idrottshistoriskas årsmöte blir det först semifinaler före lunch och en ren final på eftermiddagen.

TIHS har tidigare besegrat Alingsås och Vänersborg. Lagmedlemmar är Bengt-Arne Bohm, Björn Fäldth, Thomas Sallander och Ingemar Eriksson. Tre av dessa fyra kommer att representera TIHS.

Men, först väntar föreningens eget årsmöte. Måndagen den 13 september klockan 18.00 i Hebeteatern, Folkets Hus. Efter mötesförhandlingarna får Stinsen Andersson, Hasse Rosendahl, Allan Johansson och Jonas Eklund 15 minuter var på sig att berätta om var  sina kvartssekel som IFK-are under rubriken Stolpe ut i 100 år.       

Lidköpingsbrottare avslutar 2021

Den 15 november avslutas 2021 års idrottscaféer med Lidköpingsbrottaren Sören Claesson. Sören deltog i tre olympiader. 1980 i Moskva, 1984 i Los Angeles och 1988 i Söul. Bäst gick det i Los Angeles där Sören lyckades knipa bronsmedaljen. Tio SM-guld hann Sören också med liksom att vinna två nordiska mästerskap.

Efter avslutad karriär har Sören Claesson arbetat som idrottslärare.

Hysén i oktober

Glenn Hysén poserar för fotografen inför VM 1990.

Måndagen den 11 oktober tar Glenn Hysén plats i talarstolen i Folkets Hus Clio-sal under förutsättning att pandemisituationen tillåter det.

Glenn har blivit folkkär som TV-underhållare de senaste decennierna – och det kommer han antagligen att berätta en del om – men hans karriär som fotbollsspelare var så framgångsrik att den gott och väl räcker till ett digert föredragsmanus.

Hysén blev svensk mästare med IFK Göteborg tre gånger och UEFA-cupmästare två gånger, också det med Änglarna från Göteborg. Vidare var han förste svensk som var med om att vinna engelska ligan (Liverpool FC 1990) och han belönades med Guldbollen två gånger. Proffsspel hann han med i Feyernoord (Holland), Fiorentina (Italien) och Liverpool (England).

Kuriosa i sammanhanget: Glenns son Tobias Hysén är den fjärde i rakt nedstigande led som representerat IFK Göteborg. Före honom var farfars far Erik, farfar Kurt (några B-lagsmatcher) och pappa Glenn.

Den 11 oktober berättar alltså Glenn om detta och mycket annat.

Tills dess: Ha det gott!

Årsmöte och IFK-historia

IFK:s juniorlag från 1956. Bakre raden från vänster: Arne Lindstrand, Arne Persson, Bror Hugo Olsson, Sven-Arne Dahlbom, Evert Stiernstrand, Bogis Eriksson, Kent-Åke Eriksson samt lagledaren Ragnar Andersson. Främre raden: Åke Sandersson, Tore Emanuelsson, Roy Johansson, Lasse Chröisty, Leif Hofling och Kent Svensson.

Under förutsättning att pandemiläget tillåter avhålls 2021 årsmöte den 13 september. Årsmötesförhandlingarna brukar ta ungefär en halvtimma, därefter väntar första idrottscaféet på ett och ett halvt år.

Det handlar om IFK Trollhättan 100 år. Föredragande med en kvart var till förfogande är:

Stinsen Andersson om åren 1920 – 45.

Hasse Rosendahl om åren 1945 – 70.

Allan Johansson om åren 1970 – 95.

Jonas Eklund om åren 1995 – 2020.

Nu försöker vi igen

Preliminära datum för årsmöte och höstens idrottscaféer spikades vid TIHS styrelsemöte måndagen den 12 april.

Risken finns så klart att vi måste skjuta upp allting ytterligare, men just nu är det nedanstående datum som gäller för höstens tre föreställningar.13 september, 11 oktober och 15 november. Och tanken är då att årsmötet ingår vid första tillfället den 13/9.

Några intressanta profiler finns med på önskelistan över höstens föreläsare men hittills är inget bokat. En som tyvärr inte hade tid i år är David James Tiger Williams, mannen som har suttit mest utvisad i NHL:s historia. 3966 minuter på botbänken, det blir lite drygt 66 timmar.

En och en halv arbetsvecka! Undrar om han fick löneavdrag?

Tiger Williams, NHL:s mest utvisade spelare någonsin. Tyvärr har han inte tid att komma till Trollhättan i höst.

Årsmötet framflyttat

TIHS årsmöte har oftast genomförts i mars månad. I år blir det dock inte så utan mötet flyttas fram på obestämd tid. Orsaken är som alla förstår Coronapandemin. När restriktionerna lättar återkommer vi med besked om årsmötet på denna plats och via annons i TTELA.

Fortsatt inställt

Tyvärr! Det blir ingen förevisning av konstsnöspåret i föreningens regi den här gången (15 febr.) heller. Restriktioner för att motarbeta pandemin går – helt riktigt – före våra nöjesträffar. TIHS spänstiga medlemmar – och för all del alla andra alerta människor – uppmanas att prova konstsnöslingan på egen hand. Men håll avståndet! Speciellt till dem som kommer bakifrån.

Allan Johansson (sekr.)

Nytt försök med elljusspåret

Måndagen den 15 februari 2021 klockan 13.00 gör vi ett nytt försök med pandemianpassat Idrottscafé vid Skidstugan. Robert Stenberg från Trollhättans stad berättar då om det nya elljusspåret för längdåkare. Om vädret tillåter och cafébesökarna törs finns även möjlighet att ta sig runt spåret på skidor.

Eventuellt blir det även covid-jämkad korvgrillning men det blir i så fall en glad överraskning för cafégästerna. Som vanligt vid TIHS arrangemang är alla välkomna, även icke-medlemmar.

Mycket lokalt även i decembernumret

En av trollhätteartiklarna i decemberupplagan av Westgötarnas idrottshistoria handlar om TIF:s allsvenska handbollskval. Sven-Åke Strandlind på bilden som var en av huvudrollsinnehavarna har skrivit om äventyret.

Även årets fjärde nummer av tidningen Westgötarnas idrottshistoria innehåller flera intressanta inslag från TIHS horisont.

Ett porträtt av en av Sveriges ledande kvinnliga fotbollsdomare, Pernilla Larsson inleder. Därefter berättar bröderna Rolf och Torbjörn Nilsson om publikrekordsmatchen TIF – IFK Göteborg (10.591 personer) på Edsborg. Så följer en återblick på TIF:s handbollskval till allsvenskan 1965 författad av en av nyckelspelarna Sven-Åke Strandlind.

Dessutom en lagbild på Västergötlands ishockeylag – seniorer, inte TV-puckslirare – som just besegrat Göteborg med 7-3 år 1967. IFK Trollhättan, det var alltså innan THC bildades, hade tre spelare med i Västgötalaget: Lars Bryngelsson, Leif Haaster och Ronny Ytterberg. Slutligen har Gerhard Sager från Skepplanda skrivit en initierad rapport om Västgötafotbollens utveckling mellan 1984 och 2020, och J-O Gustafsson berättar om när han kom på 592 plats i Karolinerloppet.

Vill du läsa om något av detta och inte fått tidningen kan du maila allan@johanssonsforlag.se så ser jag till att du får ett ex. TIHS får ett antal gratisexemplar för utdelning.

Styrelseprotokoll 10 december 2020

 

Plats:                  Work Inwest Center

Datum:              10 december 2020

Tid:                     11.00-13.00

Närvarande:    Gunnel Andersson, Berit Olsson, Leif Mattsson, Rolf Nilsson, Rolf Birnbach, Dan-Eric Bohm, Benny Larsson och Allan Johansson.

 1. Ordförande Gunnel Andersson öppnade mötet.
 2. Dan-Eric Bohm valdes att justera dagens protokoll.
 3. Förslag till dagordning godkändes.
 4. Protokoll från senaste styrelsemötet godkändes i befintligt skick.
 5. Ekonomirapport lämnades av Leif: Dagens behållning: 55.097:90. Antal medlemmar: 452. Medlemsavgift för 2021 är fastställd av årsmötet 2020. Vid årsmötet 2021 tas beslut om medlemsavgift för 2022, då kan frågan om eventuell pandemijustering behandlas om det anses befogat. Dan-Eric rapporterade om justering av Trollhättans kommuns stöd till TIHS i samband med minskad verksamhet under Coronapandemin: 2020 fullt bidrag. 2021 halverat bidrag 2022 TIHS söker anslag med 2019 års verksamhet som bidragsunderlag.
 6. Skrivelser/Rapporter Skriften Uppländska idrottsminnen utgiven av Upplands idrottshistoriska förening inkommen med uppmaning till läsare att gärna sprida innehållet. Artikel om Fotbollens stenålder publicerad på TIHS hemsida.
 7. Möten/idrottscaféer 2021 Preliminärt bokas 8 februari, 8 mars, 12 april samt 10 maj för vårens styrelsemöten. Plats: Work InWest. Tid: 11.00. Idrottscaféer bokas 15 februari, 15 mars (inklusive årsmöte) samt 19 april. Preliminärt blir första caféet den uppskjutna förevisningen av konstsnöspåret vid Skidstugan. Dan-Eric stämmer av med Robert Stenberg.
 8. Årsredovisningar:  Leif avslutar räkenskapsåret och lämnar över bokföring och verifikationer till revisorerna. Allan upprättar verksamhetsberättelse och överlämnar den och samtliga styrelseprotokoll till revisorerna.
 9. Nya medlemmar. Fler yngre föreläsare föreslogs som ett sätt att locka fler yngre medlemmar till föreningen.
 10. Inga Övriga frågor väcktes.
 11. Nästa möte. Måndagen den 8 februari 2021 klockan 11.00 i Work InWest Center.
 12. Avslutning. Gunnel tackade de närvarande och avslutade mötet.

Fotboll under stenåldern

Som en skänk från ovan i försöken att hitta något läsvärt till TIHS medlemmar inkom häromdagen skriften Uppländska idrottsminnen. Där finns bland annat en artikel, ursprungligen publicerad i Världens historia, som behandlar fotbollen förhistoria. Från år 2500 före Kristus till mitten av 1800-talet då Football Association (FA) i England bildades. Hela historien hittar du – vilket kanske inte är helt logiskt - under fliken Idrottsföreningar/fotboll/förhistoria.

Inställt Inställt Inställt

Tyvärr! Inställt igen!

Även Robert Stenbergs informationsträff om konstsnöspår med tillhörande ekonomibyggnad ställs in. Orsaken är skärpta anvisningar från folkhälsomyndigheten.

Ingen samling vid Skidstugan den 30 november alltså.Men grilla gärna en korv hemma så länge så laddar vi upp med ett bra program för 2021.

Allan Johansson (sekr.)

Den 30 november klockan 13.00 blir det ett pandemianpassat idrottscafé utomhus vid Skidstugan i Strömslund.

Robert Stenberg berättar allt om konstsnöspårets tillkomst och förutsättningar. Med lite tur är skidspåren också åkbara och TIHS styrelse kommer då att demonstrera olika åkstilar. Som extra bonus detta händelsebegränsade verksamhetsår blir det också korvgrillning, med tilldelning av en extrawurst till alla som på ett eller annat sätt tar sig runt spåret.

Möjlig träff den 30 november

En förevisning av konstsnöanläggningen vid Skidstugan hägrar vid horisonten, det vill säga den 30 november.

Vid möte måndagen 5/10 enades TIHS styrelse om att försöka få till ett föredrag/evenemang den 30 november.

Det handlar om en utomhusträff vid Skidstugan med presentation av konstsnöslingan. Ännu så länge är planerna preliminära, men det känns ändå roligt att presentera ett möjligt ljus i den långa karantäntunneln. Så fort vi vet mer meddelar vi på denna plats.

Ett annat spörsmål som var uppe på mötet var reducerad medlemsavgift för kommande år som en kompensation för uteblivna aktiviteter under 2020. Just medlemsavgiftens storlek avgörs på årsmötet, och tills dess har styrelsen förhoppningsvis funderat ut ett listigt förslag.

Allan Johansson (sekreterare.)

 

Mycket lokalt i nya WI-tidningen

I septembernumret av Westgötarnas Idrottshistoria finns ovanligt mycket intressant material. Inte minst för oss i Tvåstadsområdet. Åke "Tjacken" Sandersson berättar om Nisse Blomqvist som uppfann Fosbury Flop på Edsborg 1957, elva år innan upphovsmannen Dick Fosbury tog OS-guld. "Stinsen" Andersson berättar om Gripens pojklag som vann SM-guld 1976 och Lennart Karlsson fyller på med berättelser om Grästorps Wilhelm Tell och dansäventyr i Råglannaparken.

Från Vänersborgs horisont bidrar J-O Gustafson med ett porträtt av Hans Adolfsson samt en personlig betraktelse över Sporten som väcker känslor. Den artikeln illustreras med en fantastisk lagbild från 1917 där slaktarna och bagarna möts på Skräcklans fotbollsplan. 39 personer finns med på bilden. Det blev nog inte mycket slaktat den dagen.

Slutligen finns två berättelser med Pelé och Brasiliens landslagsuppladdning i Hindås 1958, med bilder som åtminstone inte undertecknad sett tidigare. Ingen lokal anknytning där men läsvärt ändå.

Om någon som läser detta inte får WI-tidningen men gärna skulle vilja läsa allt om ovanstående så får jag som sekreterare ett antal extra exemplar att dela ut vid våra sammankomster. Eftersom allt är inställt nu så kan du maila din adress till mig så ser jag till att du får ett ex i brevlådan. Jag har varit brevbärare för inte så länge sedan så leveransen är bergsäker.

Allan Johansson, allan@johanssonsforlag.se

Fortsatt avvaktan 

Vid dagens (25 augusti) styrelsemöte i TIHS beslutades om fortsatt frysning av den publika verksamheten, det vill säga de träffar som vi brukar kalla idrottscaféer. Beslutet gäller året ut, men kan ändras tidigare om Coronaläget förbättras och Folkhälsomyndighetens rekommendationer för offentliga tillställningar mildras.

Nästa ordinarie styrelsemöte i TIHS hålls den 5 oktober, men även detta kan förändras om något radikalt inträffar dessförinnan.

Beträffande frågetävlingen där TIHS lag avancerat till semifinal så finns för närvarande ett förslag att semifinaler och final ska avgöras vid Westgöta idrottshistoriskas årsmöte våren 2021, det vill säga ett år senare än beräknat.

Besked 25 augusti

Tisdagen den 25 augusti håller TIHS styrelsemöte. Då ska vi bland annat komma fram till hur det blir med våra idrottscaféer under hösten. De tre måndagar som preliminärt bokats på Folkets Hus kan du hitta i meddelandet Vi ses i höst som ligger i direkt anslutning till detta inlägg. Besked om hur vi tänker oss att lösa hösten kommer alltså på denna plats under eftermiddagen den 25 augusti.

Vi ses i höst

Corona-pandemin, och de begränsningar som den inneburit har gjort att detta TIHS-år inte riktigt följt ordinarie mall. Björn Nordqvist och Erik Fåglum hann dock besöka oss innan Folkhälsomyndighetens riktlinjer gjorde att all verksamhet tog paus. Nu hoppas vi att förutsättningarna ändrar sig innan det är dags för första höstsamlingen. Vår ambition är att köra de tre måndagar som är bokade på Folkets Hus. Intressanta föreläsningar är förberedda men av förklarliga skäl inte spikade till 100 procent. Men boka gärna in:

Måndag den 14 september

Måndag den 12 oktober

Måndag den 9 november

Så återkommer vi med mer information här på hemsidan så snart vi kan. Till dess: Trevlig sommar.

Styrelsen

Sista idrottscaféet ställs in

På grund av de begränsningar i mötessammanhang som rekommenderas ställer TIHS in vårens sista idrottscafé. Tanken var att Henrik Signell, förbundskapten för Sveriges handlbollsdamer, skulle vara föredragande. Om möjligt kommer Henrik nu in som föreläsare i höst i stället. Håll uppsikt på denna plats. Så fort läget klarnar meddelas det här.

 

Erik Fåglum i mars

Erik Fåglum på andra plats, strax efter Tant på väg till Konsum.

Tisdagen den 10 mars (observera veckodagen) kommer cyklisten Erik Fåglum – en av de fyra välkända bröderna – till Cliosalen i Folkets Hus och berättar om sin karriär.

Föredraget är placerat efter föreningens årsmöte som börjar klockan 18.00.

Välkomna!

Missa inte Björn Nordqvist

Måndagen den 10 februari gästas TIHS av en av Sveriges bästa fotbollspelare genom tiderna, Björn Nordqvist. Som vanligt är det Clio-salen i Folkets Hus som gäller, och Björns föredrag börjar klockan 18.00.

Björn växte upp i Hallsberg där han spelade i juniorlaget redan som 13-åring. 1961 värvades han, 18 år gammal, till dåtidens storlag IFK Norrköping. Där blev han svensk mästare 1962 och -63 tillsammans med legendarer som Bengt ”Zamora” Nyholm, Åke ”Bajdoff” Johansson, Örjan Martinsson och Ove Kindvall.

Därefter gick karriären spikrakt och innehöll bland annat ett världsrekord i antal landskamper, tre VM-turneringar, Guldbollen, internationella framgångar som proffspelare samt rollen som ”Bagarn” Olsson i TV-serien om Åshöjdens BK.

Glöm inte autografblocket!

TIHS-seger i kvartsfinalen

TiHS lag i halvdunklet till höger. Vid bordets kortända Björn Fäldth, därefter Bengt-Arne Bohm och Ingemar Eriksson. I mitten med mikrofon; tävlingsledaren Lennart Karlsson.

Trollhättans IHS vann mot Vänersborg i en av kvartsfinalerna i Westgöta idrottshistoriskas frågesport i idrottskunskap. 19-14 blev segersiffrorna i Arena Vänersborg där matchen avgjordes som en liten aptitretare till bandymatchen IFK Vänersborg – Västerås.

Tävlingen innehöll 20 idrottsfrågor av de mest skilda slag såväl beträffande tid som sportgrenar. På de fem första frågorna svarade båda lagen rätt men sedan drog Trollhättelaget ifrån sakta men säkert.

Bengt-Arne Bohm, Björn Fäldt och Ingemar Eriksson tävlade för TIHS medan Björn Sätherstam, Christer Olsson och Sven-Olof Gustafsson ingick i Vänersborgslaget.

Semifinaler och final avgörs i samband med Westgöta IHS årsmöte den 28 mars. Där blir det först en semifinal där fyra lag får samma frågor och de två lag som lyckas bäst sedan möts i final.

Klara för semifinal är förutom TIHS även Borås. Övriga två semifinalister hämtas från kvartsfinalerna Skövde-Tidaholm och Skara-Herrljunga. 

Klart för kvartsfinal

Frågesporten mellan Västergötlands 17 lokala idrottshistoriska sällskap rullar vidare. I kvartsfinalen ställs TIHS mot Vänersborgs IHS på bortais den 15 januari.

Kunskapskampen mellan grannstäderna ligger som en "förmatch" till allsvenska elitseriemötet mellan IFK Vänersborg och Västerås SK. Starttid för elitbandyn är 19.00 och klockan 17.30 drar tävlandet i idrottskunskap igång. Detta sker i ett konferensutrymme till vänster i Arena Vänersborgs foajé.

En idé om att låta matchen avgöras inne på isen fick tyvärr strykas på grund av de tävlandes begränsade kunskaper i skridskoåkning.

Vinst i åttondelsfinalen

 

TIHS lag i djup koncentration. Från vänster Björn Fäldth, Bengt- Arne Bohm och Thomas Sallander. I bakgrunden TIHS tidigare ordförande Hasse Rosendahl.

20 kluriga idrottsfrågor från skilda tidsepoker och olika sporter. Det var vad tävlingsledaren Lennart Karlsson bjöd de tävlande från Alingsås och Trollhättan på när TIHS gick in i Westgöta idrottshistoriskas frågetävling för första gången.

Trollhättelaget vann till slut matchen med 16 – 14.

Några av frågorna kan eventuellt komma att återanvändas längre fram i tävlingen, därmed publiceras de inte här. Men generellt kan sägas att 16 respektive 14 poäng av 20 möjliga, med den svårighetsgrad det handlade om, är med beröm godkänt. Tävlande var Leif Palm, Sune Johansson och Ingemar Fredriksson för Alingsås och Bengt Arne Bohm, Björn Fäldth och Tomas Sallander för Trollhättan.

Alingsås tog ledningen alldeles i början av matchen men i halvtid ledde Trollhättan med två poäng, och den ledningen stod sig matchen ut. I kvartsfinalen blir det derby mot Vänersborg. Datum är ännu ej fastställt.

Alingsås lag vid bordet till vänster. Trollhättan till höger. Stående i mitten med en bekymrad rynka i pannan: Tävlingsledaren Lennart Karlsson.

Välkommen på frågesport

Måndagen den 9 december klockan 18.00 blir det frågesport i Clio-salen i Folkets Hus. För andra året i rad anordnar Westgöta idrottshistoriska en utslagstävling mellan distriktets 17 sällskap.

Trollhättans IHS är med för första gången och möter i premiäromgången Alingsås. TIHS tremannalag består av Thomas Sallander, Bengt-Arne Bohm och Björn Fäldth. Segraren i måndagens match kommer att ställa mot Vänersborg som redan har besegrat Lidköping.

Tävlingen börjar alltså 18.00, var gärna på plats minst fem minuter innan. Som vanligt är det fri entré.

Fint bidrag från Swedbank

TIHS vice ordförande Rolf Birnbach (till vänster) mottager en check på 10.000:- från Swedbankchefen Tobias Hellberg.

Trollhättans idrottshistoriska Sällskap har tillsammans med ett antal andra verksamheter tilldelats Sparbanksstiftelsen Västs bidrag på 10.000:-.

Beslut om utdelning av dessa bidrag sker i samverkan mellan Swedbank och Sparbanksstiftelsens huvudmän på respektive ort. Bidraget går ej att ansöka om utan bygger på bankens och huvudmännens stora kontaktnät och ortskännedom.

En symbolisk check överlämnades vid en ceremoni på Hotell Swania den 28 november 2019. Utdelare var Swedbanks kontorschef i Trollhättan Tobias Hellberg och mottagare var TIHS vice ordförande Rolf Birnbach.

Björn först ut 2020

Björn Nordqvist, längst ner till höger på bilden, har som 20-åring blivit svensk mästare med IFK Norrköping 1962. Den 10 februari 2020 kommer Björn till Clio-salen och berättar om sin karriär.

En av svensk fotbolls giganter inleder TIHS program 2020. Björn Nordqvist spelade 115 landskamper för Sverige, blev svensk mästare två gånger med IFK Norrköping och holländsk en gång med PSV Eindhoven. Dessutom deltog han i tre VM-slutspel: 1970, -74 och -78.

I två omgångar var Björn ute i stora världen och spelade fotboll. Först i PSV Eindhoven i mitten av 1970-talet, dessutom i Minnesota Kicks 1978-80. Svenska klubbar han spelat för är IFK Hallsberg, IFK Norrköping, IFK Göteborg, Örgryte IS och Landskriona Bois.

10 februari klockan 18.00. Skriv in det i almanackan med en gång. 

Nästa års cafédagar bokade

Måndagen den 18/11 hade TIHS styrelsemöte och då diskuterades bland mycket annat nästa års program. Ett antal intressanta föreläsare finns på önskelistan. Mer om dem så fort de bokats in. Men Clio-salen i Folkets Hus, där våra idrottscaféer nästan alltid hålls, är redan bokad vid följande dagar 2020.

Marita berättar 25 november

Måndagen den 25 november 18.00 i Clio-salen, Folkets Hus berättar Marita Skogum från sin karriär som elitidrottare. 

Under tiden som elitorienterare vann Marita sammanlagt tio VM-medaljer, varav sex av ädlaste valör. På elitnivå tävlade hon under drygt tio år, 1983 till 1993. Därefter var hon även förbundskapten för orienterarna, både för damer och herrar. Två gånger – 1989 och 1993 – fick hon utmärkelsen Årets idrottskvinna i Sverige.

Som om inte detta skulle räcka så har Marita även ett SM-brons i basket!

Vid föredraget i Trollhättan kommer Marita att berätta allt om i sin karriär, och naturligtvis även hur det känns att ha slagit ut både Tommy Salo och Mikaela Laurén i Mästarnas Mästares nattduell.

Frågetävling 9 december

Den 9 december möter TIHS Alingsås Idrottshistoriska Sällskap i åttondelsfinalen av WIS frågesport i idrottskunskap. Lagen består av tre allvetande idrottsentusiaster, och vinnande lag går vidare till kvartsfinal.

Trollhättans färger försvaras av Bengt-Arne Bohm, Thomas Sallander och Björn Fäldth. Spelplats är Cliosalen i Folkets Hus och själva matchen startar klockan 18.00. Som vanligt vid TIHS arrangemang gäller Fri entré för alla.

Hemmamatch i första omgången

Lottningen till åttondelsfinalerna i WIS frågesport mellan landskapets historiska sällskap är nu klar. Trollhättan möter Alingsås i första omgången som ska vara avgjord senast den 15 december. Matcherna avgörs inför publik och så snart vi gjort upp om tid och plats med våra motståndare meddelas här var och när Alingsåmatchen går.

Lottningen i sin helhet.

Trollhättan – Alingsås                                                                                                                                                                                                        Vänersborg – Lidköping                                                                                                                                                                                           Mark – Ulricehamn                                                                                                                                                                                                   Borås – Vårgårda                                                                                                                                                                                                   Skövde – Karlsborg                                                                                                                                                                                                            Götene – Skara – Vadsbo (OBS! Tre lag i denna åttondelsfinal.)                                                                                                                          Falbygden – Tidaholm                                                                                                                                                                                             Essunga – Herrljunga 

Fäldth med i frågesporten

Björn Fäldth har tackat ja till deltagande i TIHS lag vid WIS-mästerskapet i idrottskunskap. Arrangörer är Westgotha Idrottshistoriska och inbjudna tävlanden är landskapets 16 lokalföreningaar. Premiäromgången av tävlingen 2018-19 vanns av Tidaholm. Första tävlingsvändan 2019-20 avgörs senast 15 december, kvartsfinalerna någon gång mellan 1 januari och 15 februari. Semifinaler och Final avgörs sedan i samband med WIS årsmöte 

TIHS lag består av Thomas Sallander, Bengt-Arne Bohm och Björn Fäldt. Tycker du att formatet verkar lockande får du gärna anmäla dig som reserv på adress allan@johanssonsforlag.se

Frågesportare efterlyses 


Kvitt eller Dubbelt. Klassisk TV-frågesport.

Westgotha idrottshistoriska sällskap arrangerar i år för andra gången en frågesport i idrottskunskap. Förra året avstod vi i TIHS men i år är vi nära att få ihop ett slagkraftigt tremannalag.

Bengt-Arne Bohm och Thomas Sallander har anmält sitt intresse och allt som krävs nu är en tredje lagmedlem. Det gör inget om du råkar ha stora kunskapsluckor inom sportområdet. Bohm – Sallander vet nämligen nästan allt.

Tävlingen sker i utslagsform och startar i november.

Hör av dig till Allan Johansson via telefon 070-673 19 51 eller mail allan@johanssonsforlag.se om du är intresserad, eller om du har några frågor. Vi behöver alltså en tredjeman och gärna en eller ett par reserver. Senaste anmälningsdag är fredagen den 18 oktober så hör av dig så snart som möjligt.

Uddevallaidrott inleder hösten

Ett välfriserat pojklag poserar stolt i Uddevalla IS dräkter någon gång på 50-talet.

Fotbollsdomaren, Uddevallakännaren och författaren P-O Andréasson blir först ut av höstens föreläsare för Trollhättans idrottshistoriker.

Den 23 september klockan 18.00 står P-O på Cliosalens scen i Folkets Hus för att visa bilder och berätta om sina två böcker om idrotten i Uddevalla. Inte minst då om VM-matchen på Rimnersvallen 1958 då blivande världsmästarna Brasilien besegrade Österrike med 2-0. Naturligtvis kommer han också in på den rivalitet som alltid funnits mellan de jämnstora grannstäderna Uddevalla och Trollhättan. 

Som ung var P-O aktiv som handbollspelare i Uddevalla HK, och fotbollspelare i IFK Uddevalla. Mest känd är han antagligen ändå för sina år som fotbollsdomare. Mellan åren 1981 och 2010 dömde han över 1700 matcher.

Civilt arbetade P-O som lärare. Idag är han pensionär och alltså även föreläsare inom sitt favoritämne: Idrotten i Uddevalla.

Höstens program i sin helhet:

23 september 18.00: PO Andreasson om idrotten i Uddevalla.

21 oktober 18.00: Torbjörn Nilsson om sin karriär.

25 november 18.00: Marita Skogum om orienteringsframgångar och Mästarnas Mästare.

Marita berättar om nattdueller

Marita Skogum kommer till Clio-salen i Folkets Hus den 25 november.

Marita Skogum, 58-årig före detta stjärnorienterare med en hedrande fjärdeplacering i årets Mästarnas Mästare-upplaga, gästar TIHS och Folkets Hus den 25 november.

Under karriären som elitorienterare vann Marita sammanlagt tio VM-medaljer, varav sex av ädlaste valör. På elitnivå tävlade hon under drygt tio år, 1983 till 1993. Därefter var hon även förbundskapten för orienterarna, både för damer och herrar. Två gånger – 1989 och 1993 – fick hon utmärkelsen Årets idrottskvinna i Sverige.

Som om inte detta skulle räcka så har Marita även ett SM-brons i basket!

Vid föredraget i Trollhättan kommer Marita att berätta allt om i sin karriär, och naturligtvis även hur det känns att ha slagit ut både Tommy Salo och Mikaela Laurén i Mästarnas Mästares nattduell.

Torbjörn kommer i oktober

Torbjörn Nilsson tillsammans med tränaren Sven-Göran ”Svennis” Eriksson år 1982. Ett succéartat år för båda. IFK Göteborg vann UEFA-cupen med Svennis som tränare och Torbjörn fick Guldbollen.

Torbjörn Nilsson, fotbollspelare med ikonstatus bland IFK Göteborgsupporters, gästar TIHS den 21 oktober.

Få spelare har uppnått en sådan stjärnstatus på hemmaplan som just Torbjörn Nilsson. Han var tongivande i det IFK-lag som vann UEFA-cupen 1982 och han var också med i Europacup-finalen (det är föregångaren till Champions league) mot FC Barcelona 1986. På den tiden spelades finalen enligt hemma/borta-modell och IFK vann första matchen hemma med 3-0, efter två mål av Torbjörn. I returen vann dock Barcelona med 3-0 och sedan föll IFK i straffsparksavgörandet.

Torbjörn var även utlandsproffs i två omgångar. I PSV Eindhoven 1976-77 och i FC Kaiserslautern 1982 – 84. Han gjorde 28 landskamper och fortsatte efter avslutad karriär som tränare, bland annat för Örgryte IS, IK Oddevold och Kopparbergs/Göteborgs FC.

 

Inbjudan till WIS medlemsresa

 
   

25 SEPTEMBER

Avresa från Västergötland med påstigning för samtliga sällskap/föreningar inom WIS på uppsamlingsställen efter vägen !

När vi kommer fram till Växjö (ett mer definitivt program kommer senare på WIS hemsida)

Lunch

Besöka Arenastaden ev överraskning

Middag och logi på Scandic Hotel

föredag om “Idrottsplatser i Sverige” (Mats Tallkvist)

26 SEPTEMBER

Frukost på hotellet

Sveriges största samling av klubbnålar” (Lars Claar)

Vidare färd till Mullsjö 

Lunch på Hotel Björkhaga

Bo Carlsson, orienterare från Mullsjö, kåserar och läser lite dikter på västgötamål

Besök på “Trägubbsmuseet”

Därefter startar hemresan och avstigning på samma platser som på utresan.

INGÅR

Bussresa, lunch, middag, föredrag och logi dag 1, samt frukost, föredrag, lunch, kåseri och besök på “Trägubbsmuséet” dag 2:

Logi i dubbelrum 1 650 kronor/deltgare

Logi i enkelrum 1 950 kronor/deltagare

BOKNING (så snart som möjligt –

max antal deltagare 50 st – (först till kvarn)

till Lars-Göran Bengtsson på följande sätt:

Mail: lgb.vanersborg@gmail.com

Mobil: 073 639 71 88, tfn: 0521/158 12 TRÄGUBBSMUSÉT I MULLSJÖ

Adress: Roddaregatan 4C, 462 35 Vänersborg

BETALNING SKER TILL WIS BANKGIRO, 5423 - 6880, SENAST DEN 1 AUGUSTI 2019 !

DEFINITIVT PROGRAM SÄNDS UT TILL DE SOM HAR MAILADRESSER

OCH KOMMER ATT FINNAS PÅ WIS HEMSIDA – www.westgotaihs.se 

 

Protokoll från Årsmötet

Plats: Cliosalen, Folkets Hus, Trollhättan.

Datum: Måndagen den 18 mars 2019.

Tid: 18.00 – 18.45.

1. Årsmötets öppnande och fastställande av röstlängd. Ordförande Gunnel Andersson hälsade alla välkomna och förklarade årsmötet öppnat. Närvarande medlemmar: 62 st. enligt bifogad deltagarlista.

2. Val av ordförande och sekreterare för mötet. Till ordförande för årsmötet valdes Hasse Rosendahl och till sekreterare Allan Johansson.

3. Val av två protokollsjusterare att jämte ordförande justera dagens protokoll, vid behov även vara rösträknare. Till justerare valdes Bengt Rosendahl och Bengt Johannesson.

4. Fråga om stadgeenlig kallelse. Enligt föreningens stadgar ska kallelse annonseras senast två veckor före årsmötet. Annonser har varit införda i TTELA 4/3 samt 18/3 och i Trollhättan 7 Dagar 27/2 och 13/3. Vidare har information om mötets tid och plats funnits på www.tihs.se under drygt två månader innan mötet. Årsmötet fann därmed att kallelse skett reglementsenligt.

5. Fastställande av föredragningslista. Mötet fastställde föreslagen föredragningslista efter smärre justeringar.

6. Behandling av styrelsens årsredovisning gällande 2018 års verksamhet och ekonomi. Föreliggande verksamhetsberättelse för 2018 upplästes och godkändes. Kassör Leif Mattsson redovisade ekonomiskt resultat för året. Ett underskott på 3.212 kronor för 2018. Likviditeten är dock fortfarande tillfredsställande, det egna kapitalet uppgick vid årets slut till 37.385:-. Leif Mattson föreslog att årets förlust skulle överföras i ny räkning. Förslaget antogs och den ekonomiska rapporten godkändes.

7. Revisorernas berättelse över styrelsens förvaltning år 2018. Lars Erik Jersby och Björn Fäldt hade granskat räkenskaperna och funnit att allt skötts i god ordning. Björn Fäldt som förde revisorernas talan föreslog att styrelsen skulle beviljas ansvarsfrihet för räkenskapsåret.

8. Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen. Styrelsen beviljades ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2018.

9. Styrelsens förslag till verksamhetsplan och budget för 2019. Hasse Rosendahl redovisade styrelsens verksamhetsplan för innevarande år. Minst sex öppna föreläsningar, alltså det som är föreningens basverksamhet, kommer att anordnas under året. En ambition i sammanhanget är att ge mer plats åt damidrotten för att på det sättet engagera fler kvinnor i föreningen. Ett annat mål är att vända medlemstappet genom att aktivt arbeta för att få in en yngre generation i TIHS. Leif Mattsson redogjorde för budgetförslag för 2019.

Verksamhetsplan och budget godkändes av årsmötet.

10. Fastställande av årsavgift för 2020. Styrelsen föreslog höjning av medlemsavgiften till 150 kronor för 2020. Mötet godkände förslaget.

11. Val av ordförande. Till ordförande för 1 år valdes Gunnel Andersson.

12. Val av styrelseledamöter och suppleanter. Till styrelseledamöter för 2 år valdes Leif Mattsson, Rolf Birnbach och Allan Johansson. Till styrelsesuppleanter för 1 år valdes Eje Grönquist och Rolf Nilsson. Dessutom gjordes ett fyllnadsval av Dan-Erik Bohm till styrelseledamot i 1 år.

13. Val av revisorer och revisorssuppleanter. Till revisorer för 1 år valdes Lars-Erik Jersby och Björn Fäldt. Till revisorssuppleanter för 1 år valdes Peter Pusa och Per Wennberg.

14. Val av valberedning. Till valberedning valdes C-G Larzon och Thomas Strandlind. En valberedningsplats är vakant. Styrelsen fick i uppdrag av årsmötet att arbeta fram en tredje valberedare under verksamhetsåret 2019.

15. Fastställande av firmatecknare samt teckning av bankgiro. Årsmötet beslutade att ordförande och kassör är firmatecknare var för sig i belopp upp till 3.000 kronor. Belopp däröver tecknar ordförande och kassör gemensamt.

16. Styrelseförslag och motioner. Inga styrelseförslag eller motioner fanns inlämnade för behandling.

17. Övriga ärenden. Inga övriga ärenden fanns att behandla. Gunnel Andersson avtackade avgående styrelseledamoten Thomas Strandlind samt valberedaren Kurt Granlund. Båda fick en blombukett.

18. Avslutning Mötesordförande Hasse Rosendahl avslutade årsmötet. Direkt efter mötet följde ett idrottscafé med Lars Block och Kjell Dalek, båda framgångsrika inom båtracing under 1970-talet.

Trollhättan 18 mars 2019

Allan Johansson, sekreterare.

 

Thomas avtackades vid årsmötet

Gunnel Andersson, omvald ordförande i TIHS, uppvaktade avgående vice ordförande Thomas Strandlind vid årsmötet den 18 mars 2019. I bakgrunden en actionbild från kvällens föreläsares, Lars Block och Kjell Daleks, storhetstid

62 medlemmar hade infunnit sig till årsmötet som klarades av på en dryg halvtimma. Mötet leddes med van hand av Hasse Rosendahl, under flera år själv ordförande i föreningen. Ett par nyval kan rapporteras: Förre storskytten i IFK och TIF, Rolf Nilsson, valdes in som styrelsesuppleant, och nya valberedare blev C-G Larzon och Thomas Strandlind.

Från verksamhetsplanen för 2019 år kan noteras att styrelsen fick i uppdrag att jobba för att vända den negativa medlemsutvecklingen samt att aktivt verka för att få in fler kvinnor i verksamheten, såväl som medlemmar som föreläsare. Vidare höjdes medlemsavgiften till 150 kronor från ohc med 2020.

Nya styrelsen ser ut så här:

Ordförande: Gunnel Andersson.

Vice ordf: Rolf Birnbach

Kassör: Leif Mattsson

Sekreterare: Allan Johansson

Ledamöter: Berit Olsson, Börje Gustavsson, Dan-Erik Bohm, 

Suppleanter: Eje Grönquist, Rolf Nilsson.

Tre idrottscaféer i höst

Höstens tre sammankomster – det som av tradition brukar kallas idrottscaféer – är nu spikade tidsmässigt. Skriv alltså in nedanstående datum i din almanacka. (TIHS-medlemmar som inte längre använder en hederlig gammaldags kalender kan peta lite på mobiltelefonen.)

Här är i alla fall årets återstående möten:

18 mars: Årsmöte. Lars Block och Kjell Dalek om båtracing.

29 april: Stig Hellström om Sjuntorpsidrott.

23 september: Vakant

21 oktober: Vakant

25 november Vakant

Har du förslag på intressant föreläsare får du gärna kontakta någon av oss i styrelsen.

Allan Johansson (sekr)

Stig Hellström om Sjuntorpsidrott

Stig Hellström, välkänd Sjuntorpsprofil, avslutar TIHS vårprogram 2019. Den 29 april kommer Stig bland annat att berätta om de speciella band som kan uppstå mellan en idrottsförening och en framsynt fabrikör i ett litet brukssamhälle. Något som i Sjuntorp innebar att SIF:s fotbollslag i början av 50-talet spelade flera säsonger i landets tredje högsta division. Alltså samma nivå som FCT befinner sig på idag.

Fotbollen var också den huvudsakliga verksamheten inom Sjuntorps IF, men även bordtennis, fri idrott, bandy, skidor, gymnastik, boxning och brottning har funnits på programmet.

Årsmötet närmar sig

Måndagen den 18 mars klockan 18.00 är det dags för TIHS årsmöte. Sedvanliga rapporter och val står på programmet.

En punkt för övriga frågor finns som vanligt med i slutet av mötet. Där går det bra att ställa frågor till styrelsen, och för den delen även att föreslå kommande föreläsare.

Direkt efter mötet är det så dags för årets andra idrottscafé. Då kommer Lars Block och Kjell Dalek och berättar om sina framgångar inom båtracing. Observera att även icke-medlemmar i TIHS är hjärtligt välkomna, men de har av naturliga skäl inte rösträtt vid årsmötet.

Ett tidningsurklipp från Lidingöloppet - ja det som utspelade sig på vattnet alltså - där Lars Block segrade. En kvalificerad gissning är att gasten bakom föraren är Kjell Dalek. Vill du veta säkert är du välkommen till Cliosalen i Folkets Hus den 18 mars.

Fel tid i annons

Tyvärr har tidpunkten för idrottscafét den 26/11 blivit fel i Trollhättan 7 Dagars annons. Mötet börjar klockan 18.00 och inget annat. Misstaget har gjorts av mig och inte av tidningen.

Allan Johansson (sekr.)

Dåtid, nutid och framtid

Älvhögsborgs vd Håkan Engström kommer att ersätta LO Mattsson vid TIHS idrottscafé den 26 november. Håkan har då med sig ett antal bilder från 50 år i Borgen, och som rubriken avslöjar kommer Håkan även att berätta hur det går med den omfattande nybyggnation som pågår just nu, liksom om framtiden för Älvhögsborg.

Håkan har också själv varit framgångsrik spelare och tränare inom såväl ishockey som bandy. En och annan hågkomst från den egna karriären delar han säkert med sig av. 18.00 måndagen den 26 november i Clio-salen, Folkets Hus är det som gäller. Som vanligt är det fri entré för alla, även icke-medlemmar.

Kursändring i november

Enligt beslut vid senaste styrelsemötet har TIHS dragit sig ur frågesporten som anordnas av Westgöta idrottshistoriska. En av anledningarna var att intresset för deltagande var för dåligt. Styrelsen lyckades bara hitta en villig tävlande och det räckte inte för att fylla ett tremannalag.

Vi har också fått återbud från LO Mattsson som var inbokad som gäst den 26 november. Men idrottscaféet den 26/11 ligger fast. Så snart vi fått klart med ersättare meddelas detta på denna plats.

Vill du vara med i vårt frågesportslag?

Westgöta idrottshistoriska sällskap anordnar under vintern en frågesport mellan landskapets lokala idrottshistoriska sällskap. Tävlingen kommer att ske i cupform där de anmälda lagen till att börja med lottas geografiskt, vilket innebär att vårt lag med stor sannolikhet kommer att möta Vänersborgs IHS i första omgången.

Vid vårt eget senaste idrottscafé den 24 september var det i alla fall, som det heter, mötets mening att TIHS skall deltaga i tävlingen. Hur laguttagningen kommer att gå till är ännu inte fastställt, men har du lust att vara med som TIHS representant så hör du av dig till någon av oss i styrelsen. Och kom ihåg att varje lag består av tre deltagare, så det är inte nödvändigt att just du kan precis allt som utspelat sig i landskapet sedan slutet av 1800-talet.

Det viktigaste är trots allt att delta!

Skara-Bert och Båtracing

Efter Badmintontemat den 24 september följer ytterligare två idrottscaféer under hösten. Även programmet för våren 2019 är klart, i alla fall till två tredjedelar. Så här ser det ut:

22/10 2018: Conny Evensson, Ishockey. (En av Sveriges mest meriterade hockeycoacher.)

26/11 2018: Håkan Engström, vd Älvhögsborg. (Dåtid, nutid och framtid. Håkan visar bilder och berättar om Borgens 50-åriga historia. Och om framtiden.)

11/2 2019: Bert Karlsson, affärsman. (Kan det mesta om allt, inklusive sport.)

18/3 2019: Årsmöte samt idrottscafé med Lars Block och Kjell Dalek, båtsport.

29/4 2019: Föreläsare ej bokad. (Kontakta gärna någon i styrelsen med förslag)

Ändrad laguppställning

Vid kommande idrottscafé den 24 september har dessvärre Jens Olsson gett sig iväg på resa till USA. Därmed blir det svårt för honom att deltaga. Jens ersätts emellertid av en av dagens elitspelare i Trollhättans Badmintonförening, nämligen Ludvig Petré Olsson. Korrekt laguppställning i Cliosalen, Folkets hus den 24 september blir alltså Jesper Olsson och Ludvig Petré Olsson.

Välkomna.

Fler valberedare behövs

TIHS styrelse höll höstens första möte måndagen den 20 augusti.

Caféprogrammet för hösten 2018 är bokat sedan en tid tillbaka. 24 september kommer bröderna Jens och Jesper Olsson och berättar om TBF:s elitsatsning. 22 oktober är det dags för förre förbundskaptenen i hockey Conny Evenson. Säsongen avslutas 26 november med fotbollstränaren LO Mattson med förflutet såväl i Ljungskile SK som FC Trollhättan. 

Ett par föreläsare för 2019 är också uppbokade redan nu. Mer info om dem kommer snart. Hör gärna av er till någon av oss i styrelsen om ni har idéer om spännande föreläsare i framtiden. Samma sak gäller om ni har förslag på någon som kan hjälpa Kurt Granlund i TIHS valberedning. Kanske du till och med kan tänka dig att ställa upp själv? Om inte annat kan du ju på det viset föreslå dig själv som styrelseledamot vid kommande årsmöte. Då får du verkligen se hur roligt vi har det! 

Allan Johansson (sekreterare)

Badmintonbröder inleder hösten

Bröderna Jens och Jesper Olsson, båda elitspelare i badminton när det begav sig, blir huvudpersoner vid hösten första idrottscafé. Jens Olsson är född 1964 och deltog vid såväl OS i Barcelona 1992 som i Atlanta 1996. Jesper Olsson är född 1969. Han vann bland annat SM i Mixed dubbel ihop med Catrine Bengtsson 1991.

24 september kommer bröderna Olsson till Cliosalen i Folkets hus. Som vanligt är det fri entré som gäller.

Fotografering och arkivering

TIHS styrelse höll ordinarie styrelsemöte fredagen den 27 april.

Mötet inleddes i fotograf Dan Almqvists ateljé där styrelsemedlemmarna förevigades med tanke på just denna hemsida. Resultatet dyker upp under fliken Styrelse inom kort. I övrigt kan nämnas att det av årsmötet tilldelade uppdraget att hitta en ny valberedning till viss del utförts. Kurt Granlund har accepterat att sitta kvar ytterligare ett år. Fler namn bearbetas.

Föreläsare till höstens första idrottscafé den 24 september är fortfarande inte löst, men en priolista med åtta intressanta namn bearbetas samtidigt som du läser detta. Så fort vi får ett positivt svar meddelar vi på denna plats.

Vidare beslutades att TIHS söker medlemskap i Trollhättans Arkivförening, vilket innebär att föreningens arkivmaterial i fortsättningen kommer att finnas i Trollhättans föreningsarkiv på Innovatum.

Allan Johansson

Gunnels första ordinarie möte

Måndagen den 9 april hade TIHS ordinarie styrelsemöte.

Förutom nyvalda ordföranden Gunnel Andersson fanns ytterligare en ny deltagare, nämligen Dan-Erik Bohm. Gunnel har en idrottsbakgrund inom handboll och friidrott och Dan-Erik har varit aktiv respektive ledare inom TIF, TFK och FCT på fotbollssidan och i IFK och THC på ishockeysidan. Dessutom har han jobbat många år inom fritidssektorn i Trollhättans stad.

Vid själva mötet avhandlades 14 punkter, mest tid ägnades åt kommande idrottscaféer. Måndagen den 16 april kommer representanter för Skoftebyns IF och berättar i första hand om damsatsning och futsal-verksamhet.

I oktober och november kommer som tidigare nämnts Conny Evensson (hockey) och LO Mattsson (fotboll). Enda vakanta datumet för 2018 är nu den 24 september, men två eller rättare sagt tre, heta kandidater finns. En världskänd västgötsk cyklist och två likaledes globalt berömda dalsländska badmintonbröder. Enligt oddsen hos de stora spelbolagen lutar det åt cyklisten. I alla fall just nu.

Allan Johansson (sekreterare)

LO avslutar 2018

Fotbollstränaren LO Mattsson är gäst vid TIHS avslutande idrottscafé 2018 den 26 november.

LO Mattsson, tillbaka i Ljungskile SK, berättar om sin karriär som fotbollstränare i november.

Lars-Olof Mattsson blev rikskänd när han förde upp Ljungskile SK till allsvenska hösten 1996. Han har också innehaft posten som förbundskapten för Sierra Leones landslag.

Utöver detta har LO tränat i tur och ordning Säffle FF, Degerfors IF, IK Oddevold, Västra Frölunda IF, BK Häcken och FC Trollhättan. Säsongen 2018 är LO tillbaka som tränare för Ljungskile, denna gång i division 1.

Evensson i oktober

Måndagen den 22 oktober kommer förre förbundskaptenen i ishockey Conny Evensson som föreläsare till TIHS idrottscafé. Connys hockeykarriär startade i Hagfors där han var med att ta upp IK Viking i högsta serien. Därefter spelade han i Malmö FF och Färjestads BK.

Som tränare ledde han Sverige till VM-guld två år i följd 1991 och 92, och han har lotsat såväl Färjestad som Frölunda till SM-guld. Även det tredje klubblaget han tränat, schweiziska Kloten, förde Conny till guld i den inhemska ligan.

Conny Evensson. Här demonstrerande den blick hans spelare fick möta när de inte ansträngt sig tillräckligt. 22 oktober gästar Conny TIHS idrottscafé.

Gunnel ny ordförande

 


Gunnel Andersson, ny ordförande i TIHS.

Vid TIHS årsmöte hade 64 medlemmar mött upp. Här lyssnar de till kvällens föredragshållare, Tommy Svensson och Robert Stenberg.

Gunnel Andersson valdes till ny ordförande vid TIHS årsmöte den 19 mars. Gunnel är fortfarande aktiv ledare inom Trollhättans friidrott, och hon har även spelat handboll i KFUM.

För övrigt var det knappast några sensationer vid årsmötet. Valberedningen bestående av Hasse Rosendahl och Kurt Granlund hade gjort ett gediget arbete vilket innebar att alla poster besattes under mötet. För den nya styrelsen återstår nu att hitta en ny valberedning eftersom Hasse och Kurt i och med årsmötet tackade för sig. Även styrelseledamöterna Lennart Olsson och Benny Gustafsson hade tackat nej till omval.

TIHS styrelse har efter mötet följande utseende:

Ordförande: Gunnel Andersson.

Vice ordförande: Thomas Strandlind.

Kassör: Leif Mattsson.

Sekreterare: Allan Johansson.

Ledamöter: Berit Olsson, Rolf Birnbach och Börje Gustavsson.

Suppleanter: Eje Grönquist och Dan-Erik Bohm.

 

Från senaste styrelsemötet

Måndagen den 12 mars hade TIHS styrelsemöte där bland annat avstämning inför årsmötet stod på dagordningen. Och 2018:s årsmöte går alltså av stapeln måndagen den 19 mars klockan 18.00, om någon nu har missat det. Efter mötet kommer Tommy Svensson och Robert Stenberg från Trollhättans stad att berätta om framtida idrottssatsningar i Trollhättan. Notera gärna att såväl årsmöte som efterföljande information är öppna även för icke-medlemmar. Det enda förbehållet är att enbart TIHS-medlemmar har rösträtt.

Från styrelsens möte kan berättas att ett antal högintressanta idrottsprofiler listades upp för intresseförfrågan om föredrag i höst. Tanken är att balansera vårens lokala föredragshållare med några mer rikskända idrottsmän. Inte minst på grund av att TIHS nu funnits till i drygt tio år, och på den tiden betat av de flesta av våra lokala storheter. Och för all del även några mindre framgångsrika kämpar. Håll dig uppdaterad om datum och föreläsare på den här sidan. I fortsättningen ska vi vara bättre på att lägga ut information här.

Allan Johansson, sekreterare

KOMMANDE CAFÉMÖTEN 2018 

Cliosalen Måndag 24 september 2018: Jens och Jesper Olsson, badminton.

Cliosalen Måndag 22 oktober 2018: Conny Evensson, ishockeyspelare och tränare.

Cliosalen Måndag 26 november 2018: L-O Mattsson, fotbollstränare.

PLANERADE DATUM FÖR STYRELSEMÖTEN hösten 2018.

-20 augusti
-17 september
-15 oktober
-19 nov

Styrelsen TIHS