Årsmötet närmar sig

Måndagen den 18 mars klockan 18.00 är det dags för TIHS årsmöte. Sedvanliga rapporter och val står på programmet.

En punkt för övriga frågor finns som vanligt med i slutet av mötet. Där går det bra att ställa frågor till styrelsen, och för den delen även att föreslå kommande föreläsare.

Direkt efter mötet är det så dags för årets andra idrottscafé. Då kommer Lars Block och Kjell Dalek och berättar om sina framgångar inom båtracing. Observera att även icke-medlemmar i TIHS är hjärtligt välkomna, men de har av naturliga skäl inte rösträtt vid årsmötet.

Ett tidningsurklipp från Lidingöloppet - ja det som utspelade sig på vattnet alltså - där Lars Block segrade. En kvalificerad gissning är att gasten bakom föraren är Kjell Dalek. Vill du veta säkert är du välkommen till Cliosalen i Folkets Hus den 18 mars.

Fel tid i annons

Tyvärr har tidpunkten för idrottscafét den 26/11 blivit fel i Trollhättan 7 Dagars annons. Mötet börjar klockan 18.00 och inget annat. Misstaget har gjorts av mig och inte av tidningen.

Allan Johansson (sekr.)

Dåtid, nutid och framtid

Älvhögsborgs vd Håkan Engström kommer att ersätta LO Mattsson vid TIHS idrottscafé den 26 november. Håkan har då med sig ett antal bilder från 50 år i Borgen, och som rubriken avslöjar kommer Håkan även att berätta hur det går med den omfattande nybyggnation som pågår just nu, liksom om framtiden för Älvhögsborg.

Håkan har också själv varit framgångsrik spelare och tränare inom såväl ishockey som bandy. En och annan hågkomst från den egna karriären delar han säkert med sig av. 18.00 måndagen den 26 november i Clio-salen, Folkets Hus är det som gäller. Som vanligt är det fri entré för alla, även icke-medlemmar.

Kursändring i november

Enligt beslut vid senaste styrelsemötet har TIHS dragit sig ur frågesporten som anordnas av Westgöta idrottshistoriska. En av anledningarna var att intresset för deltagande var för dåligt. Styrelsen lyckades bara hitta en villig tävlande och det räckte inte för att fylla ett tremannalag.

Vi har också fått återbud från LO Mattsson som var inbokad som gäst den 26 november. Men idrottscaféet den 26/11 ligger fast. Så snart vi fått klart med ersättare meddelas detta på denna plats.

Vill du vara med i vårt frågesportslag?

Westgöta idrottshistoriska sällskap anordnar under vintern en frågesport mellan landskapets lokala idrottshistoriska sällskap. Tävlingen kommer att ske i cupform där de anmälda lagen till att börja med lottas geografiskt, vilket innebär att vårt lag med stor sannolikhet kommer att möta Vänersborgs IHS i första omgången.

Vid vårt eget senaste idrottscafé den 24 september var det i alla fall, som det heter, mötets mening att TIHS skall deltaga i tävlingen. Hur laguttagningen kommer att gå till är ännu inte fastställt, men har du lust att vara med som TIHS representant så hör du av dig till någon av oss i styrelsen. Och kom ihåg att varje lag består av tre deltagare, så det är inte nödvändigt att just du kan precis allt som utspelat sig i landskapet sedan slutet av 1800-talet.

Det viktigaste är trots allt att delta!

Skara-Bert och Båtracing

Efter Badmintontemat den 24 september följer ytterligare två idrottscaféer under hösten. Även programmet för våren 2019 är klart, i alla fall till två tredjedelar. Så här ser det ut:

22/10 2018: Conny Evensson, Ishockey. (En av Sveriges mest meriterade hockeycoacher.)

26/11 2018: Håkan Engström, vd Älvhögsborg. (Dåtid, nutid och framtid. Håkan visar bilder och berättar om Borgens 50-åriga historia. Och om framtiden.)

11/2 2019: Bert Karlsson, affärsman. (Kan det mesta om allt, inklusive sport.)

18/3 2019: Årsmöte samt idrottscafé med Lars Block och Kjell Dalek, båtsport.

29/4 2019: Föreläsare ej bokad. (Kontakta gärna någon i styrelsen med förslag)

Ändrad laguppställning

Vid kommande idrottscafé den 24 september har dessvärre Jens Olsson gett sig iväg på resa till USA. Därmed blir det svårt för honom att deltaga. Jens ersätts emellertid av en av dagens elitspelare i Trollhättans Badmintonförening, nämligen Ludvig Petré Olsson. Korrekt laguppställning i Cliosalen, Folkets hus den 24 september blir alltså Jesper Olsson och Ludvig Petré Olsson.

Välkomna.

Fler valberedare behövs

TIHS styrelse höll höstens första möte måndagen den 20 augusti.

Caféprogrammet för hösten 2018 är bokat sedan en tid tillbaka. 24 september kommer bröderna Jens och Jesper Olsson och berättar om TBF:s elitsatsning. 22 oktober är det dags för förre förbundskaptenen i hockey Conny Evenson. Säsongen avslutas 26 november med fotbollstränaren LO Mattson med förflutet såväl i Ljungskile SK som FC Trollhättan. 

Ett par föreläsare för 2019 är också uppbokade redan nu. Mer info om dem kommer snart. Hör gärna av er till någon av oss i styrelsen om ni har idéer om spännande föreläsare i framtiden. Samma sak gäller om ni har förslag på någon som kan hjälpa Kurt Granlund i TIHS valberedning. Kanske du till och med kan tänka dig att ställa upp själv? Om inte annat kan du ju på det viset föreslå dig själv som styrelseledamot vid kommande årsmöte. Då får du verkligen se hur roligt vi har det! 

Allan Johansson (sekreterare)

Badmintonbröder inleder hösten

Bröderna Jens och Jesper Olsson, båda elitspelare i badminton när det begav sig, blir huvudpersoner vid hösten första idrottscafé. Jens Olsson är född 1964 och deltog vid såväl OS i Barcelona 1992 som i Atlanta 1996. Jesper Olsson är född 1969. Han vann bland annat SM i Mixed dubbel ihop med Catrine Bengtsson 1991.

24 september kommer bröderna Olsson till Cliosalen i Folkets hus. Som vanligt är det fri entré som gäller.

Fotografering och arkivering

TIHS styrelse höll ordinarie styrelsemöte fredagen den 27 april.

Mötet inleddes i fotograf Dan Almqvists ateljé där styrelsemedlemmarna förevigades med tanke på just denna hemsida. Resultatet dyker upp under fliken Styrelse inom kort. I övrigt kan nämnas att det av årsmötet tilldelade uppdraget att hitta en ny valberedning till viss del utförts. Kurt Granlund har accepterat att sitta kvar ytterligare ett år. Fler namn bearbetas.

Föreläsare till höstens första idrottscafé den 24 september är fortfarande inte löst, men en priolista med åtta intressanta namn bearbetas samtidigt som du läser detta. Så fort vi får ett positivt svar meddelar vi på denna plats.

Vidare beslutades att TIHS söker medlemskap i Trollhättans Arkivförening, vilket innebär att föreningens arkivmaterial i fortsättningen kommer att finnas i Trollhättans föreningsarkiv på Innovatum.

Allan Johansson

Gunnels första ordinarie möte

Måndagen den 9 april hade TIHS ordinarie styrelsemöte.

Förutom nyvalda ordföranden Gunnel Andersson fanns ytterligare en ny deltagare, nämligen Dan-Erik Bohm. Gunnel har en idrottsbakgrund inom handboll och friidrott och Dan-Erik har varit aktiv respektive ledare inom TIF, TFK och FCT på fotbollssidan och i IFK och THC på ishockeysidan. Dessutom har han jobbat många år inom fritidssektorn i Trollhättans stad.

Vid själva mötet avhandlades 14 punkter, mest tid ägnades åt kommande idrottscaféer. Måndagen den 16 april kommer representanter för Skoftebyns IF och berättar i första hand om damsatsning och futsal-verksamhet.

I oktober och november kommer som tidigare nämnts Conny Evensson (hockey) och LO Mattsson (fotboll). Enda vakanta datumet för 2018 är nu den 24 september, men två eller rättare sagt tre, heta kandidater finns. En världskänd västgötsk cyklist och två likaledes globalt berömda dalsländska badmintonbröder. Enligt oddsen hos de stora spelbolagen lutar det åt cyklisten. I alla fall just nu.

Allan Johansson (sekreterare)

LO avslutar 2018

Fotbollstränaren LO Mattsson är gäst vid TIHS avslutande idrottscafé 2018 den 26 november.

LO Mattsson, tillbaka i Ljungskile SK, berättar om sin karriär som fotbollstränare i november.

Lars-Olof Mattsson blev rikskänd när han förde upp Ljungskile SK till allsvenska hösten 1996. Han har också innehaft posten som förbundskapten för Sierra Leones landslag.

Utöver detta har LO tränat i tur och ordning Säffle FF, Degerfors IF, IK Oddevold, Västra Frölunda IF, BK Häcken och FC Trollhättan. Säsongen 2018 är LO tillbaka som tränare för Ljungskile, denna gång i division 1.

Evensson i oktober

Måndagen den 22 oktober kommer förre förbundskaptenen i ishockey Conny Evensson som föreläsare till TIHS idrottscafé. Connys hockeykarriär startade i Hagfors där han var med att ta upp IK Viking i högsta serien. Därefter spelade han i Malmö FF och Färjestads BK.

Som tränare ledde han Sverige till VM-guld två år i följd 1991 och 92, och han har lotsat såväl Färjestad som Frölunda till SM-guld. Även det tredje klubblaget han tränat, schweiziska Kloten, förde Conny till guld i den inhemska ligan.

Conny Evensson. Här demonstrerande den blick hans spelare fick möta när de inte ansträngt sig tillräckligt. 22 oktober gästar Conny TIHS idrottscafé.

Gunnel ny ordförande

 


Gunnel Andersson, ny ordförande i TIHS.

Vid TIHS årsmöte hade 64 medlemmar mött upp. Här lyssnar de till kvällens föredragshållare, Tommy Svensson och Robert Stenberg.

Gunnel Andersson valdes till ny ordförande vid TIHS årsmöte den 19 mars. Gunnel är fortfarande aktiv ledare inom Trollhättans friidrott, och hon har även spelat handboll i KFUM.

För övrigt var det knappast några sensationer vid årsmötet. Valberedningen bestående av Hasse Rosendahl och Kurt Granlund hade gjort ett gediget arbete vilket innebar att alla poster besattes under mötet. För den nya styrelsen återstår nu att hitta en ny valberedning eftersom Hasse och Kurt i och med årsmötet tackade för sig. Även styrelseledamöterna Lennart Olsson och Benny Gustafsson hade tackat nej till omval.

TIHS styrelse har efter mötet följande utseende:

Ordförande: Gunnel Andersson.

Vice ordförande: Thomas Strandlind.

Kassör: Leif Mattsson.

Sekreterare: Allan Johansson.

Ledamöter: Berit Olsson, Rolf Birnbach och Börje Gustavsson.

Suppleanter: Eje Grönquist och Dan-Erik Bohm.

 

Från senaste styrelsemötet

Måndagen den 12 mars hade TIHS styrelsemöte där bland annat avstämning inför årsmötet stod på dagordningen. Och 2018:s årsmöte går alltså av stapeln måndagen den 19 mars klockan 18.00, om någon nu har missat det. Efter mötet kommer Tommy Svensson och Robert Stenberg från Trollhättans stad att berätta om framtida idrottssatsningar i Trollhättan. Notera gärna att såväl årsmöte som efterföljande information är öppna även för icke-medlemmar. Det enda förbehållet är att enbart TIHS-medlemmar har rösträtt.

Från styrelsens möte kan berättas att ett antal högintressanta idrottsprofiler listades upp för intresseförfrågan om föredrag i höst. Tanken är att balansera vårens lokala föredragshållare med några mer rikskända idrottsmän. Inte minst på grund av att TIHS nu funnits till i drygt tio år, och på den tiden betat av de flesta av våra lokala storheter. Och för all del även några mindre framgångsrika kämpar. Håll dig uppdaterad om datum och föreläsare på den här sidan. I fortsättningen ska vi vara bättre på att lägga ut information här.

Allan Johansson, sekreterare

KOMMANDE CAFÉMÖTEN 2018 

Cliosalen Måndag 24 september 2018: Jens och Jesper Olsson, badminton.

Cliosalen Måndag 22 oktober 2018: Conny Evensson, ishockeyspelare och tränare.

Cliosalen Måndag 26 november 2018: L-O Mattsson, fotbollstränare.

PLANERADE DATUM FÖR STYRELSEMÖTEN hösten 2018.

-20 augusti
-17 september
-15 oktober
-19 nov

Styrelsen TIHS