2014-09-16 Från KFUM via AIK och Majorna till landslaget

140916f1 Kompis
Bengt Jackloo
Foto: Hasse Rosendahl

Bengt Jackloo (Bengt ”Kompis” Johansson) är född i Trollhättan 1937. Han har tjänstgjort som lärare under hela sitt yrkesliv. Bengts stora fritidsintresse har alltid varit idrott och då i synnerhet handboll. Som handbollsspelare har han spelat 16 landskamper under åren 1960 – 1964. Han har representerat Sverige i två VM-turneringar och har tilldelats handbollsförbundets utmärkelse "Stora Grabbar". Numera är han en passionerad golfspelare.

Flera gamla KFUM-legendarer tillsammans nästan 90 personer samlades på tisdagskvällen i Folkets Hus Cliosal då "Kompis" kom till Idrottshistoriska för att berätta om sin handbollskarriär.

Många besökare hade ett förflutet i KFUM och kunde på ett initierat sätt följa vandringen från Tingvallahallen via Mässhallen till de internationella arenorna iklädd svenska landslagets tröja.

En som verkligen varit med från början är den legendariske KFUM-ledaren, nu 91 årige Gerhard Andersson, som livaktigt deltog i diskussionen om handboll förr och nu.

Bengt "Kompis" berättade ingående om landslagsspel, uttagningar och intriger där det gällde att framförallt övertyga den dominerande "Skånemaffian".

Ett VM-brons och ett silver i ungdoms-VM plus högsta utmärkelsen från Akademiska Idrottsförbundet pryder hans prissamling. 

Den största behållningen av kvällen, enligt Bengt, var att efter 40 år få återse alla gamla handbollsvänner.

Fler bilder på ”kändisar”, som träffades på tisdagskvällen:
(Foto Hasse Rosendahl)

140916a1 Kompis
Bengt Jackloo och Lennart Sohlberg

140916d1 Kompis
Sven-Åke Strandlind, Gerhard Andersson och Lennart Sohlberg

140916h1 Kompis
Kurt Granlund, Bengt Jackloo och Stig Johansson