2015-03-30 Fäktning med Dicki Sörensen.

150330a1 Dicki S
Dicki Sörensen
Foto: Rune Widell

I anslutning till TIHS årsmöte fick de 68 åhörarna lyssna till Dicki Sörensen, som på ett humoristiskt och medryckande sätt berättade valda delar av sina idrottsliga upplevelser.

När Dicki var 4 år flyttade familjen från Uppsala till Trollhättan. Här växte han upp tillsammans med många sedermera kända idrottsprofiler i staden. Han blev tidigt engagerad i de idrottsliga aktiviteterna såsom brottning, gymnastik, spjutkastning, fäktning, ishockey, handboll, löpträning tillsammans med roddarna. Mycket av det han lärde sig av de olika idrotterna gav en god grund för utvecklingen av sina färdigheter inom fäktning. Intresset för fäktning startade i 10-årsåldern och utvecklades till att bli huvudidrotten under ledning av en av Sveriges främsta fäktmästare, Elof Gustafsson, som då tränade Fäktklubben Athos.

Dicki blev Svensk juniormästare 1956 och 1960 i fäktning med florett. Som senior blev han dock mera känd som en av Sveriges främsta värjfäktare.

Flytten gick från Trollhättan till Göteborg och den anrika Göteborgs Fäktklubb. 1962 representerade klubben Sverige i EM för klubblag och Dicki ingick i laget, som i finalen vann över Dynamo Minsk, Sovjet, som då ansågs vara världens bästa fäktare.

Under åren 1964–1971 deltog Dicki i det lag, som vid fem tillfällen tog guldmedaljer i Svenska Mästerskapen.

Bland åhörarna fanns många av Dicki's goda vänner från uppväxttiden i Trollhättan. De fick ta del av åtskilliga upplevelser från fäkttävlingar i Europa och världen och inte minst från OS i Mexico City 1968.

Åhörarna visade sin uppskattning genom långa och kraftiga applåder. Som tack från TIHS överlämnade Hasse Rosendahl boken Utvägar av Allan Johansson.

150330b1 Dicki S
Dicki Sörensen och Hasse Rosendahl