2015-11-30 Elitdomare och VM-domare i fotboll med Pernilla Larsson.

DSC01756a
Pernilla Larsson
Foto: Hasse Rosendahl

76 åhörare hade sökt sig till Folkets Hus, Cliosalen på måndagskvällen för att lyssna till vår internationella fotbollsdomare Pernilla Larsson.

Sammankomsten inleddes av TIHS ordförande Hasse Rosendahl, som hälsade alla välkomna. Innan scenen överlämnades till Pernilla Larsson hedrades minnet av den nyligen avlidne TIHS medlemmen och mångårige styrelseledamoten Harry Lindell med en tyst minut.

De närvarande fick därefter lyssna till en mycket intressant presentation av en fotbollsresa, som sträckte sig från Skoftebyns IF i Trollhättan till VM för damer i Kanada 2015.

Pernilla startade sin fotbollskarriär i unga år som spelare i Skoftebyns ungdomslag. Så småningom började hon också att döma ungdomsfotboll parallellt med att hon själv spelade. 
Efter ett antal år hade hon avancerat till nivån som elitdomare och 2002 tog hon beslutet att sluta spela fotboll och att enbart ägna sig åt domarrollen. Efter att till en början ha dömt både herr- och damlag i lägre serier handlar det numera enbart om matcher i damallsvenskan i Sverige.

2010 hade Pernilla avancerat till att bli antagen som FIFA-domare med rätt att också döma internationella matcher.

2012 blev hon uttagen som huvuddomare i U-20 VM för damer i Japan, där hon utöver ett par gruppspelsmatcher också fick förtroendet att döma finalen mellan USA och Tyskland.

2014 var det dags att resa till Costa Rica för U-17 VM för flickor, där Pernilla dömde semifinalen mellan Venezuela och Japan.

Urvalsprocessen för domare till VM för damer pågår i 4 år, d v s den startar direkt efter att ett mästerskap har avslutats. Fokus under denna period ligger i huvudsak på fysisk träning, vilket innebär 4-5 träningspass per vecka inklusive olika tester, vars resultat kontinuerligt skall rapporteras till FIFA.

I takt med att damallsvenskan fått professionella spelare så höjs också de fysiska kraven på nationella domare. Pernilla nämnde bl a att hon springer ca 1 mil varje match hon dömer.

I slutet av mars 2015 kom det äntligen ett besked från FIFA att Pernilla ingick i det team på 29 huvuddomare, varav 9 var från Europa, som uttagits att döma matcherna i VM för damer i Kanada 6 juni - 5 juli 2015. Pernilla blev huvuddomare i gruppspelsmatchen mellan Kamerun och Japan.

Som avslutning på en utomordentligt intressant presentation fick vi se en videoinspelning från det FIFA seminarium, som hölls i Zürich i april 2015. VMs 29 huvuddomare och 44 assisterande domare deltog och fick genomgå medicinska, fysiska, mentala, teoretiska och praktiska tester, som förberedelse för det stundande VM:et.

Det gick inte att ta miste på åhörarnas engagemang och uppskattning dels genom frågestunden, som täckte åtskilliga aspekter relaterade till en fotbollsdomares prestationer, och dels genom de långa och kraftiga applåderna som avslutade kvällen.

Hasse Rosendahl uttryckte TIHS tack till Pernilla och överlämnade boken Utvägar av Allan Johansson.

DSC01758
Första åhörarna har anlänt med bl a Bengt Israelsson, Janne Karlsson,
Lars Karlsson och Per-Åke Claesson. 
Foto: Hasse Rosendahl.