Spännande om båtracing

Lars Block och Kjell Dalek, två av Sveriges främsta inom båtracing på 1970-talet, berättade om karriären vid TIHS andra idrottscafé 2019. Lars satte bland annat två världsrekord på olika distanser, och oftast hade han kompisen Kjell med som andrepilot.

Den imponerande meritförteckning som presenterades var, ja just imponerande, men det var ändå – som ofta är fallet – de lite mer udda bedrifterna och händelserna som gick hem bäst hos publiken.

Som när paret vann en internationell långtävling i tjockdimmiga danska och svenska farvatten mycket tack vare Kjells precisa navigering.

I den stora Köpenhamnstidningen Politiken kunde man dagen efter läsa att svenskarnas bragd med en båt som var betydligt mindre än konkurrenternas, kunde jämföras med om en shetlandsponny vunnit ett lopp mot idel fullblod.

Vidare lär en av kajerna längs Seine i Paris kallas för svenska kajen sedan både Lars och Kjell lyckats ramma den.

Slutligen visades även ett par filmer, bland annat en från tävlingar i Göta Älv från 1971 och 1972. Ljuvligt nostalgiska bilder där alla i publiken sträckte lite extra på nackarna, antagligen i hopp om att få se sig själva, eller i alla fall någon de kände igen. Men de enda vi lyckades identifiera var Lars och Kjell – och Uffe Sterner.

Allan Johansson (sekr.)