2011-03-30 Sportfoto med Roger Lärk

Vid Trollhättans Idrottshistoriska Sällskaps femte årsmöte, som hölls i Arena Älvhögsborg, gästades vi av fotografen Roger Lärk. I det efterföljande idrottskaféet fick sig 60 åhörare en lektion inom sportfotografins värld.

Att Roger Lärk är en utmärkt fotograf var allmänt känt. Dessutom visade han upp en förträfflig berättarkonst om de bilder åhörarna fick ta del av. Han hade lagt fokus på sportfotografering ochhade valt att dela in sitt framträdande i tre punkter:

  • Möten med människor.
  • Sportjournalistikens förändringar och förnyad bildteknik.
  • Fotobloggen

I den första delen hade Roger valt ut sex intressanta namn såsom bandybaronen Louis de Geer, boxningspromotorn Edvin Ahlqvist, boxaren Olle Bengtsson, vaktmästaren på Edsborg, Lennart Wikman samt sovjetiske tränarlegenden Anatolij Tarasov.

I sportjournalistikens- och bildteknikens förändring fick auditoriet verkligen inse, att en fotograf inte bara kommer till ett arrangemang och tar ett ”kort”. Först gäller det att läsa in sig på arrangemanget, och därefter att ha en bra dialog med den utsände sportjournalisten. Bilderna som åhörarna fick ta del av var från skilda sporter, där känslor som sorg, glädje, lycka, frustration, koncentration av sportutövaren, fighting face med mera visades upp.

Närhet till objektet var oftast ett nyckelord. I samband med närhet visade Roger Lärk en hel del kameror som han har med sig ut på ”fältet”. 
Ett exempel på arrangemang som förevisades var superettamatchen mot Hammarby. Här förmedlades intryck före, i och efter matchen hos spelare, ledare och supportrar och övrig publik.

I det avslutande momentet visades en film om Fotobloggens uppkomst, i denna punkt fanns det massor av bilder i sportens värld med Trollhätteanknytning, som uppskattades mycket av åhörarna.

TIHS ordförande Hasse Rosendahl tackade Roger Lärk för kvällens enastående framträdande och överlämnade boken om 75 sportjournalister.