2015-02-02 Fotbollskarriär med Rolf Nilsson

150202b1 Rolf N
Rolf Nilsson
Foto: Hasse Rosendahl

Då TIHS på måndagskvällen inledde 2015 års sammankomster hade en rekordstor publik samlats för att lyssna på Rolf Nilssons berättelse om sin karriär inom idrotten. Hela 161 åhörare fyllde Cliosalen, Folkets Hus, Trollhättan.

I ett väldisponerat föredrag tog oss Rolf med på en resa, som startade i Vårgårda, där han bl a var skolkamrat med Gösta Fåglum.

Den egentliga idrottskarriären tog sin början efter det att familjen flyttat till Hallstahammar, eller som Rolf uttryckte det ”Livet började i Hallstahammar”. Eftersom det var en relativt liten ort, så fanns det egentligen inga andra fritidsaktiviteter än fotboll på sommaren samt handboll och bandy på vintern.

Militärtjänsten gjorde Rolf vid F1 i Västerås men var förlagd till Kallinge för försvarets utbildning till skräddare. Hans plats i flottiljlaget i fotboll gjorde att vi fick lyssna till historier om hisnande flygresor med J33 Venom mellan Kallinge och Västerås, när det var fråga om prestigefyllda matcher. Det var också då som fotbollssverige fick upp ögonen för den talangfulle ynglingen och anbud från allsvenska Motala och Vikings i Los Angeles i USA övervägdes.

Så småningom övertalade Rolfs morbror honom om att flytta till Trollhättan. Här blev det först spel i IFK Trollhättan och efter några succéfyllda säsonger värvades Rolf till Oddevold. Heltidsjobbet på NOHAB, en utökad träningsdos och stressiga resor till och från Uddevalla blev efter ett tag för mycket för en känslig mage. När då Trollhättans IF visade intresse, så flyttade han hem till Trollhättan. Berättelsen om hans engagemang i de olika klubbarna innehöll många episoder, som ledde till hjärtliga skratt och kommentarer bland publiken.

Det kännetecknande från fotbollslivet i de aktuella klubbarna var den positiva lag- och kamratkänslan, som gav trygghet i vardagslivet och då någon frågade ”Har du inte ångrat att du inte gick till någon storklubb?” kom svaret blixtsnabbt ”Nej aldrig!”.

Efter en period som tränare i TIF i dåvarande division 2, engagerades Rolf i TBIS, där han också spelade sin sista A-lagsmatch.

Karriären avslutades sedan som tränare i Främmestad och Brålanda.

Den entusiastiska publiken visade sin uppskattning av de minnen, som Rolf återuppväckt, med kraftiga applåder.

Som avslutning på kvällen uttryckte Hasse Rosendahl ett stort tack från TIHS och överlämnade Allan Johanssons bok ”Utvägar”.