2010-03-02 Motocross med Leif Leverin

Leif Leverin var kafégäst hos TIHS och han berättade från den tiden då motocross hette scramble.

60 åhörare kom till Älvhögsborgs konferenslokal där Leif Leverin bl a berättade om sin första scramblestart 1947 tillsammans med Evert Fredriksson och Erik Carlsson, sedermera kallad ”på taket”.

Episoder om motorcyklar såsom Norton, Triumph 350, tävlingar, olika personligheter och spännande transporter lockade ofta fram skratt från åhörarna.

Berättandet blandades med olika bilder på motorcyklar samt tävlings- och lagbilder.
Leif tillhörde Blixtarnai Trollhättan där han framgångsrikt tävlade.

Många tävlingar ägde rum på Grunnebohed. Vid ett tillfälle var det närmare 10 000 åskådare när Sverige-eliten, bland andra Varg-Olle Nygren, tävlade.

1950 var Leif på väg in i Sverige-eliten, då han kom tvåa i juniorklassen i ett VM-kval i Skillingaryd. Men chansen att få köra om världsmästerskapet försvann efter en vurpa i Gärdhemskorsningen på väg till andra deltävlingen, som gick i Skövde.

En typ av tävlingar, som Leif uppehöll sig vid, var backtävlingarna i Tösslandabacken utanför Lilla Edet. Dessa backtävlingar var mycket populära och samlade upp till 3-4000 åskådare.

Som avslutning fick vi se en film från en jordbanetävling från 1937, en föregångare till speedway. Tävlingen ägde rum på gamla idrottsplatsen i Trollhättan inte långt från nuvarande Edsborg. Man körde varvlopp på de två löparbanor som fanns.