2012-10-02 Allan Johansson – postiljon, sportchef, chefredaktör, författare.


Allan Johansson

TIHS idrottskafé gästades av tidigare postiljonen, sportchefen, ledarskribenten, chefredaktören, och numera författaren Allan Johansson, Trollhättan.

 De 57 närvarande medlemmarna fick lyssna till ett mycket intressant föredrag på temat ”Att byta synvinkel – från en fanatisk föreningsmänniska till en neutral observatör”.

Allan Johanssons far var en entusiastisk anhängare till IFK Trollhättan. Detta plus uppväxten i närheten av Edsborg gjorde att föreningstillhörigheten tidigt var helt klar. IFK-tröjan blev symbolen, som bekräftade identiteten.

Allans fotbollsintresse och kunnande gav honom plats i IFKs olika pojklag och mynnade så småningom ut i A-lagsspel från division 5 och senare avancemang till division 3.

Allan jobbade även under åren 1977 – 1984 som kanslist hos IFK Trollhättan. Han berättade bl.a. att det under den perioden fanns önskemål från stadens näringsliv att de två föreningarna IFK och TIF skulle gå samman i en förening i ett försök att höja standarden på fotbollen i Trollhättan. Ett stormigt möte i den till bristningsgränsen fyllda samlingslokalen i nya Kamratgården såg dock till att alla planer på sammanslagning stoppades.

Efter kanslistjobbet var det åter dags för anställning hos Postverket. Allans stora idrottsintresse ledde dock så småningom, närmare bestämt 1986, till en anställning på Tidningen Trollhättans sportredaktion. ”Den roligaste tiden i mitt yrkesliv”, sa' Allan.

Efter några år fick Allan ta över som tidningens sportchef. Det föll då på hans lott att en gång i veckan presentera ”Sportkommentaren” i tidningen. Hans policy var då att ta upp brännheta ämnen. Som exempel nämnde han:

  • Ungdomsidrottens hets.
  • Motståndare till tidiga startåldrar.
  • Tränarens roll och ersättning.

Utöver alla glädjeämnen, som varit förknippade med idrotten, fick åhörarna också ta del av de vedermödor, som det innebar att stundom vara ett tillåtet villebråd.

Det blev dock dags för sidbyte för Allan i och med att det blev tidningens kultursida, som under några år fick ta Allans tjänster i anspråk.

2004 skedde en sammanslagning av Tidningen Trollhättan och Elfsborgs Läns Annonsblad och 2007 utsågs Allan till chefredaktör för TTELA. Denna post innehade han fram till 2010, då han sadlade om till romanförfattare.

Den första romanen ”Fritt fall” gavs ut 2011 från det egna förlaget ”Johansson Förlag AB”, och efterföljaren ”Nordkap” gavs ut 2012.

Efter ett uppskattat föredrag fick Allan ta emot applåder samt bok av TIHS ordförande Hasse Rosendahl.

Allan Johansson
Allan signerar sin bok Fritt fall till Esse Österman med dedikationen:
”Till Esse som stressade mig 
så i ett derby mot TIF, att jag gjorde 
självmål på "Lalla" Karlsson, IFK:s målvakt i matchen som slutade 7‐0 till TIF”. 

Foto: Stinsen Andersson