2014-11-03 Den svenska golfrevolutionen.

141103a Tom Lidén
Tom Lidén

(Foto: Hasse Rosendahl)

118 åhörare hade på måndagskvällen samlats i Hebeteatern, Folkets Hus för att höra Tom Lidén berätta om hur golfen blev en folksport i Sverige.

Tom föddes 1940 i Trollhättan. Föräldrarna arbetade i textilbranschen och hade efter andra världskriget byggt en fabrik för sömnad i det som nu är ingenjörshuset i Trollhättan. Familjen med sju barn emigrerade 1949 till USA. 1958 återvände föräldrarna till Sverige och Trollhättan där modern Elsa öppnade damklädesaffären Lady Dress på Storgatan. Tom stannade kvar i USA och studerade till civilekonom vid Arizona State University. Under studietiden var han aktiv inom flera idrotter vid universitetet, bl a var han med och startade upp tennislaget. Av en ren tillfällighet blev han 1966 presenterad för den då store golflegenden Arnold Palmer.

I mitten av 1960-talet var golf en rikemanssport i Sverige med ca 30000 utövare. Efter att ha sett hur populär sporten var i USA, bestämde sig Tom för att försöka locka över Arnold Palmer till Sverige för att skapa ett större intresse även här. I två och ett halvt år jagade han ”Arnie” över stora delar av USA innan han till slut lyckades övertala honom om att komma hit.

1967 tog Tom kontakt med Sven Tumba och involverade honom i projektet att med hjälp av Arnold Palmer popularisera golfen i Sverige. 1968 spelades så två tävlingar, den ena på Lidingö och den andra i Falsterbo med Arnold Palmer som deltagare. Tävlingarna blev en succé och det kom mer än 5000 åskådare till båda platserna. Som en följd av framgången lyckades man året efter också få hit den andra stora världsstjärnan, Jack Nicklaus, och succén upprepades.

1970 kontaktade Tom Volvo om att bli värd för Sveriges första professionella golftävling, Volvo Open. Tom var tävlingsledare och ansvarig för samtliga deltagare. Han lyckades få hit världsettan, fyra British Open-vinnare och deltagare, som totalt hade vunnit 20 ”Majors”.

Så startade den svenska golfrevolutionen och i dag har vi ca 600 000 golfare och Sverige är en respekterad golfnation.