Avspänd Hysén satte punkt för 2021

En tillbakalutad och avspänd Glenn Hysén berättade om sitt liv som amatör och proffs i fotbollsvärlden. Och även en del om livspusslet efter karriären.

Glenn Hysén var under 1980 och 1990-talen en av världens bästa mittbackar. Av någon anledning hade svenska landslaget svårt att kvalificera sig till VM och EM under denna tid. Det var först i samband med Italien-VM 1990 som Sverige på ett övertygande sätt vann sin kvalgrupp, men i själva VM lyckades Blågult sedan inte vinna en enda match.

"Jag vet inte vad det berodde på, men jag själv tyckte i alla fall alltid att det var väldigt  roligt att spela för Sverige. Även när det inte gick så bra", minns Glenn.

Karriären började i Warta, ganska naturligt eftersom familjen bodde på Hisingen. I slutet av tonåren uppmärksammades han så av  IFK Göteborg, och där var han - under Sven-Göran Erikssons ledning - med om IFK:s första europeiska framgångar.  Glenn var också noga med att framhålla hur stor roll lagkänslan haft i framgångarna. Att alla i laget gör sitt helt enkelt:

"Jag minns när jag orsakade en straff i en av mina första matcher och Conny Carlsson, som då redan var etablerad stjärna, kom fram och klappade om mig och sa: Ja du Glenn nu kan du vara glad för sämre än så här kan du knappast bli."

"Det fanns en kärv vänlighet i att han brydde sig om att ens prata med mig. Och så var det hela tiden i blåvitt. Lustigt nog var det samma typ av sammanhållning i Liverpool dit jag kom tiio år senare."

I England hade Glenn dessutom förmånen att vara jagad av både Manchester United och Liverpool samtidigt. Och i Liverpool kände sig Glenn alltså genast mer än välkommen. 

Glenn Hysén var också proffs en tid i Feyernoord samt i Fiorentina. Och efter fotbollskarriären har han haft ett antal uppdrag som expertkommentator och "go gubbe" i TV. Till exempel i Let´s Dance.

"Där åkte jag ut ganska omgående, men något år senare vann min grabb Anton hela härligheten. Därmed anser jag att familjeäran är räddad."