2016-02-29. 50 år med radio- och tidningsprofilen Bosse Adriansson.

DSC_0007a
Bosse Adriansson

Foto: Thomas Strandlind

Inte mindre än 157 åhörare hade samlats i Cliosalen, Folkets Hus, Trollhättan på måndagskvällen 29 februari 2016 för att lyssna till Bosse Adriansson.

Sammankomsten inleddes av TIHS ordförande, Hasse Rosendahl, som hälsade alla välkomna. Innan ordet överlämnades till kvällen föreläsare hölls en tyst minut för att hedra minnet av en av initiativtagarna och tidigare styrelseledamoten i TIHS, Elisabeth Nyström, som nyligen avlidit.

Bosse Adriansson har ägnat en stor del av sitt yrkesverksamma liv som sportjournalist dels vid Tidningen Trollhättan och dels vid Sveriges Radio P4 Väst.

Idrottsintresset växte tidigt fram under hans uppväxt i Borås, tack vare att han i skolan hade två lärare, som var målvakter i Elfsborg. Ingemar Haraldsson i fotboll och Bo Liljegren i vattenpolo.

1959 hade hans far fått jobb i Trollhättan och familjen flyttade från Borås, inte utan visst missmod hos Bosse att behöva flytta från Elfsborgs matcher på Ryavallen. Idrottsintresset höll dock i sig och han följde det mesta av vad son hände på det lokala planet.

1961 blev ett minnesmärke i livet, när han som 13-åring klev upptill legendaren Erik "Erwo" Karlsson på Tidningen Trollhättans redaktion och påpekade att de var fel i en division 3-tabell i handboll. Svaret han fick var "Gör det själv bättre då". Ett tag senare fick Bosse erbjudande om att börja skriva i tidningen. Första uppdraget var att "re-write" en artikel om Regementets dag på I 17, hämtad ur tidningen Bohuslänningen. Det blev en notis, men den publicerades i tidningen.

Efter några dagar kom den stora chansen, när han fick i uppdrag att referera fotbollsmatchen på Nysätra i division 5 mellan Skoftebyn och Tun. Matchen slutade 1-1, men det var nog det mest partiska referat man kan tänka sig. Efter det följde många exotiska resor till bortamatcher på Skaraborgsslätten. Därmed hade Bosse också haft sitt sista sommarlov. Han jobbade varje sommar och njöt av varje dag.

För en frilansare på den tiden gällde det att skriva mycket och långt. Arvodet från Tidningen Trollhättan var 7 öre per rad. Bosse lyckades dock efter en tid övertyga tidningens dåvarande chefredaktör, Patrik Perslow, att en höjning var nödvändig. Arvodet höjdes då till 10 öre per rad. "Hur många kan skryta med att ha ordnat ett lönelyft på 43%?"

Vi fick höra många minnen från Tingvallahallen och handbollens storhetstid i Trollhättan med bl.a. TIFs kvalmatcher till allsvenskan 1965. Det är obegripligt hur man fick in en publik på 650 personer där. Bosses mening är att Trollhättan är den bästa handbollsstaden, som inte haft ett lag i allsvenskan.

Mångsyssleriet var också möjligt inom idrotten på den tiden och vi fick ett antal exempel på spelare, som deltagit i flera idrotter på högsta nivå, såsom Hasse Olsson i både fotboll och handboll.

Stora namn inom rallysporten på 1960-talet var Elisabeth Nyström och Eric Carlsson. Bosse menar att den mest kände idrottsutövaren från Trollhättan är Eric Carlsson.

Ett annat stort namn under 1960 och 1970-talet inom bågskyttesporten var Irma Danielsson från Trollhättan. Hon var en profil, som dock inte fått den uppmärksamhet i media som hon förtjänar.

Det var ett privilegium att få skildra perioden runt 1973 när Gripen spelade bandy i allsvenskan med ett publiksnitt på 2800 på hemmamatcherna. SM-finalen på Söderstadion i Stockholm mellan Västerås och Örebro dömdes av Bengt Hernvall, Trollhättan och Hugo Broman,Vänersborg.

Från 1973 minns man också att TIF kvalade till division 2 i fotboll och vann kvalserien.

Fina minnen är också brottarnas framgångar och deras ledares fantastiska insatser.

Ett annat minne från 1970-talet är Rune Alméns svenska rekord i höjdhopp, som sattes i B-hallen i Älvhögsborg.

1984 var SM-finalen för damer mellan TIF och Jitex på Edsborg den största idrottshändelsen. Samma år vann också Lena Videkull skytteligan.

Tiderna har dock förändrats. PÅ 1970-talet när Eusebio, skyttekung i VM 1966, spelade i en träningsmatch på Edsborg var det inga problem att intervjua honom. Likaså 1988 när Manchester United spelade träningsmatch på Edsborg så var det inga problem att intervjua både spelare och ledare. I dag är det omöjligt för vanligt folk att komma i närheten av världsstjärnorna.

Ovanstående är bara ett axplock ur den fantastiska minnesflora vi fick ta del av under en och en halv timme.

Åhörarnas applåder speglade en del av uppskattningen för en synnerligen intressant kväll.

TIHS tack framfördes av Hasse Rosendahl och som uppskattning fick Bosse Adriansson ta emot böckerna Fritt fall, Nordkap och Utvägar ur författarens, Allan Johansson, egen hand.

DSC_0004

Cliosalen nästan fylld med åhörare

DSC_0019c

Bosse Adriansson och Allan Johansson
Foto: Thomas Strandlind