2016-02-01 Min idrottshistoria med Lasse Chröisty.

160201c1
Lasse Chröisty
Foto: Bosse Johansson Björk

Vi var 83 åhörare, som hade samlats i Cliosalen, Folkets Hus i Trollhättan måndag den 1 februari 2016 för att höra Trollhättesonen Lasse Chröisty berätta om sina innehållsrika idrottsupplevelser.

 Lasse Chröisty är född 1940 i Trollhättan. Pappa Alf Chröisty var ordförande i SAABs idrottsförening. Familjen var bosatt på Egna Hem i Trollhättan, där Lasses idrottsintresse formades, dels genom radioreferaten från OS i London 1948, och genom fotbollsspel med jämnåriga i parken vid Egna Hem. Han spelade fotboll under en säsong i Fallens IF, men efter det att familjen 1949 flyttade till det nya bostadsområdet Flottberget i Trollhättan, blev det IFK Trollhättan både som fotbolls- och ishockeyspelare.

 Som 16-åring blev han uttagen i Västgöta-laget i fotboll och fick bl a spela i en förmatch till ett derby i Göteborg. Idrottsintresset späddes på ytterligare genom att han av Hasse Olsson fick fribiljetter till samtliga GAIS hemmamatcher.

 Fotbolls-VM 1958 betydde mycket för Lasse. Han såg många av matcherna och försökte härma de stora stjärnorna i de deltagande lagen. 1957-58 var också en framgångsrik säsong för IFKs juniorlag med jämna matcher mot storklubbar som ÖIS och Elfsborg.

 Vid ett besök i Landskrona fick han vid ett tillfälle möjlighet att spela en träningsmatch med Landskrona BOIS, som vänsterytter i samma kedja som vänsterinnern den legendariske Hasse Persson.

 Målvaktskarriären i bandy startade också under ungdomsåren och Gripen BKs klubblokal på Flottberget blev mer eller mindre som ett andra hem. 1958-59 var en framgångsrik säsong för GBKs juniorlag.

 Efter studentexamen flyttade Lasse till Stockholm för fortsatta studier vid Lärarhögskolan. Där han sedermera arbetade som lektor i 18 år.

 Fotbollsintresset höll i sig och han värvades till AIK, där han efter en tid blev tränare för juniorlaget i fotboll, vilket också medförde många lärorika resor i Europa med juniorlaget.

Han lärde under den tiden känna sådan storheter som Torsten Lindberg, Gunnar Nordahl och George Raynor.

 I bandy representerade Lasse Kungsholms SK. Efter avslutat steg 3 i en bandyinstruktörskurs 1973 fick han erbjudande av den dåvarande förbundskaptenen i bandy, Curt Einarsson, att bli assisterande förbundskapten. Vi fick höra om flera roliga episoder från den första landslagssamlingen det året.

 Curt Einarsson var den store taktikern i bandy, men det räckte ändå inte till att ta världsmästartiteln från Sovjet. En ny era startade 1977 med Håkan Sundin som förbundskapten. VM 1977 i Norge betraktas som domarskandalernas VM, och vi fick oss till livs många episoder, där sovjetiska domare effektivt stoppade Sveriges chanser att ta hand om titeln.

 1977 skapades också målsättningen "Vi skall bli världsmästare 1981". Förberedelsearbetet inleddes med en genomgripande analys av varför Sovjet var bättre än Sverige. Håkan Sundins och Lasse Chröistis erfarenheter från arbetslivet kom där väl till pass. Man konstaterade att inom områdena styrka, kondition och uthållighet var Sovjet klart bättre och de fortsatta förberedelserna för nästa VM koncentrerades i stor utsträckning på att förbättra dessa områden.

De mentala förberedelserna innefattade bl a att ta reda på så mycket som möjligt om klimat, mat och boende i Chabarovsk, och att gardera sig mot överraskningar inom de områdena.

 VM-guldet 1981 inför 33000 åskådare på Leninstadion i Chabarovsk har Lasse Chröisty bevarat som sitt bästa idrottsminne speciellt som Sovjet hade vunnit samtliga 11 tidigare VM.

I den inledande omgången av VM 1981 vann Sverige över Sovjet med 6-1, och i den avslutande omgången vann Sovjet med 3-1. Sverige blev världsmästare tack vare bättre målskillnad i de inbördes mötena.

Svenska målskyttar var i första omgången Mats Carlsson(2), Bengt 'Pinnen' Ramström, Mikael Arvidsson, Pelle Togner och Håkan Karlsson. I den andra omgången tog Sovjet ledningen med 3-0 varefter Stefan Karlsson avgjorde det hela med ett frislagsmål.

 Som avslutning på kvällen överräckte Hasse Rosendahl Allan Johanssons tre böcker Fritt fall, Nordkap och Utvägar till Lasse, som TIHS tack för en mycket intressant afton.