2010-03-29 Knockouthistoria i Skoftebyn...

...var det anbefallt när TIHS kallade till idrottskafé med tema boxning. 65 åhörare kom och lyssnade på en härlig historik om boxning med TIHS ordförande, Hasse Rosendahl, som moderator.

Hasse inledde kvällen med att berätta om Skoftebyns AIS start, som från början innehöll fotboll, brottning och bandy. 1938 kom SAIS flaggskepp boxningen igång och man var samtida med Trollhättans Boxningsklubb. Några år senare bildades IF SAABs boxningssektion.

Mycket kom att handla om SAIS stora affischnamn, Olle ”Skofteby” Bengtsson. Auditoriet fick sig till livs Olles karriär toppat med matchlista över hans proffsmatcher, men också hans nationella debut i junior-SM och senare stora SM och landskamper som amatör.
Bland åhörarna fanns Olle Bengtssons barn Lena, Eva och Björn, som fick ta del av det som berättades samt bilder på sin pappa Olle. Allt från träningspass, olika matcher, anordnandet av proffsgalabussar till främst Mässhallen i Göteborg, samt otaliga episoder från arbetet på NOHAB m.m. Kafégästerna blev uppmanade av Hasse Rosendahl att berätta om matcher med Olle, som de hade sett och det var många bland åhörarna som bidrog.

SAIS ordförande de senaste 40 åren, Jan-Erik Karlsson, hade tillsammans med brottaren Bengt-Åke Björk satt ihop ett trevligt program om boxning, där näst intill allt var hämtat från SAIS jubileumsskrifter 40 år och 50 år.

Flertalet boxare av rang nämndes under kvällen. Utöver Olle Bengtsson kan nämnas landslagsboxarna Gunnar ”Jocke” Andersson, Roy Svedberg samt Sanna Ratita svensk mästare och blivande läkare med inriktning neurologi. Från boxarfronten nämndes även allt från distriktsmästare, svenska juniormästare, förste nybörjarmästare för SAIS, Elmer Blomqvist, juniormästare Christer Nilsson med flera. 
Fram på podiet kom bl a Arne Ottosson, som vunnit DM i weltervikt för SAIS. Han berättade om sin boxning och nämnde många härliga episoder inom och runt sporten, vilket publiken förtjust uppskattade. Flera legendariska ledare såsom Harry Wennersten och Jan-Erik Karlsson nämndes för sina fina ledaregenskaper.

Glädjande var att närmare ett tjugotal före detta boxare hade mött upp denna kväll och många vittnade positivt om klubben och att boxningen var en alldeles perfekt idrott att syssla med.

Hasse Rosendahl tackade Bengt-Åke Björk och Jan-Erik Karlsson för deras medverkan och överlämnade boken om 75 Sportjournalister i Stockholm.

Efter mötet var det fika och mingel, där det mesta handlade om boxare,olika matcher och personer, som inte hade nämnts tidigare under kvällen, men som hade gjort bejublade insatser i boxningsringen eller utanför densamma.