Marita fick fart på publiken

Marita Skogum såg till att hennes publik - 108 stycken, alla lika dansanta - var ordentligt uppvärmd inför kommande föreläsning.

Mentala förberedelser är bra, såväl inför VM i orientering som utslagstävlingarna i Mästarnas Mästare. Det och mycket annat fick mötesdeltagarna klart för sig när Marita Skogum höll i taktpinnen vid TIHS sista föreläsning 2019.

Och Marita vet uppenbarligen vad hon talar om. Efter tio år i den absoluta världseliten och därefter förbundskapten i orientering för både damer och herrar jobbar hon idag med motivation inom näringslivet. Denna kombination verkar vara framgångsrik, inte minst om man ska lyckas i Mästarna Mästare. Marita satt - under den tävlingen - med benen i 90 graders vinkel över tio minuter, tack vare att hon använde sina muskler diagonalt. Svårare var det inte!

När det gällde orienteringsframgångarna skapade Marita efter en kortare formsvacka ett eget mantra "Jag, kartan och terrängen". Även här fungerade uppenbarligen det enkla bäst.

Vid efterföljande frågestund handlade de flesta frågorna om Mästarnas Mästare. Och jodå det var väldigt roligt att vara med, men också jobbigt emellanåt:

"Det var långa dagar, och de tre i TV-teamet hängde med oss från bittida till sent. Men vi som fanns i första gruppen (förutom Marita, även Tommy Salo, Mikaela Laurén, Carolina Klüft och Kjell Isaksson) blev verkligen goda vänner", berättade Marita.

Mästarnas Mästare 2019 vanns till slut av skidåkaren Anders Södergren.

Marita Skogum berättar om hur hon använde höger benmuskel och vänster ryggmuskel samtidigt - och sedan vice versa - för att klara uthållighetsövningen i Mästarna Mästare. Kjell Isaksson i förgrunden på filmduken hade inte hört talas om den taktiken.