2010-10-26 Fäktning

Fäktklubben Athos gästade TIHS i Älvhögsborg.

84-årige Sten Ljungqvist, som började i Athos 1950, var definitivt mannen som var lämpad att förtälja klubbens historia inför intresserade åhörare. Sten fick bistånd av Athos sekreterare, Bo Carlsson, som kompletterade med bildspel där namnen på klubbens elitfäktare fanns liksom tidningsurklipp av goda prestationer.

Främsta prestationerna var guld i junior-SM för E. Münter och Dick Sörensen på 1950-talet. Den sistnämnde var med i Mexiko-OS 1968, men då tävlande för Djurgården. 1986 blev Christina Josefsson svensk mästarinna i damvärja.

Juniormässigt hade Athos stora framgångar på 1960- och 1970-talet. Då härjade Yan Ahlström, Lars-Göran Birnbach och Anna-Maria Benkö på pisterna. På 1970-talet tillkom Athosfäktarna Ingemar Hammarström och Håkan Johansson. Per Svensson var en tid rankad bland Sveriges tio bästa.

Enligt Sten Ljungqvist var framgångarna en frukt av bra tränare, som Athos haft förmånen att ha haft. Elof Gustavsson var en av Sveriges främsta fäktmästare och tränade klubben i nästan 40 år och han följdes sedan av Per Johnsson. Båda kom från Göteborgs Fäktklubb.

FK Athos är numera en utpräglad ungdomsklubb. Instruktören Helena Gregorc Lööv förevisade florett och värja samt övrig utrustning, som hör till sporten.

Träningar och tävlingar hålls numera i Granngårdens lokaler.