2009-12-07 Sjuntorps idrottshistoria

Vid årets sista idrottskafé hos TIHS gästades vi av Stig Hellström. Han är en välkänd Sjuntorpsprofil och författare till böcker om Sjuntorp, dess fabrik, samhället och folkrörelser.

Inför ett 40-tal åhörare höll denne duktige föredragshållare med hjälp av bilder ett mycket uppskattat inslag om Sjuntorps IF. Föreningen, som i år fyller 90 år, bildades den 5 juni 1919.

Stig Hellström lade samhällsaspekter på hur viktig idrottsföreningen var för samhället och även för Sjuntorps AB, en fabrik, som med direktören Ingvar E:son Mark i spetsen stöttade Sjuntorps IF fram till slutet av 1950-talet.

Under 1930- och 1940-talet hade Sjuntorps IF sju sektioner. Först ut var fotboll och gymnastik, därefter kom brottning, bandy, friidrott, skidåkning och bordtennis.

1954 invigdes Sjuntorpsvallen. Tidigare fotbollsplaner, som användes i Sjuntorp var vid Sörby och vid Stommens gård.

Fotboll

Under 1950-talet spelades det tre division 3-säsonger i Sjuntorp, där hemmalaget gästades av storlag som Örgryte IS, Häcken samt Trollhätte- och Uddevallalag.

Kända profiler i Sjuntorp var Willy Andersson, som senare vaktade målet i Elfsborg och Örgryte. Andra duktiga spelare var Allan Hägerström, Rune Elgh samt bröderna Sten och Rune Augustsson.

Bandy

Bandylaget spelade som högst i division 3. 1956 fick laget kvala till division 2, men IK Lira var ett alldeles för bra motstånd. Hemmamatcherna spelades på Trehörningen eller Smörsjön, om det inte var så att landbanan var disponibel.

Friidrott

1940-talet var friidrottens stora år där Tage Hagborg hade klubbrekorden i fyra grenar. I mitten av 1950-talet upphörde friidrotten.

Tomteparaden

Detta är ett arrangemang, som Sjuntorps IF haft sedan 1953 där medlemmar underhåller ortsbefolkningen.

Många namn passerade revy denna härliga idrottshistoriska kväll. Nämnas kan initiativtagaren till Sjuntorps IF, Nils Persson och sekreteraren i 33 år, Oskar Karlberg samt mångårige lagledaren i fotboll och bandy, Roland Holm.