2008-11-03 Historisk brottarkväll

50 av TIHS medlemmar fick uppleva en oförglömlig historisk brottarkväll, när före detta brottarna Nils Andersson, Bengt Antonsson, Bengt-Åke Björk och Jan Karlsson under två timmar berättade brottarminnen med en härlig touch av humor och glädje.

TIHS, som är inne på sitt andra verksamhetsår, anordnar olika former av idrottskaféer och denna gång var det brottarna från Trollhättans Atletklubb (TAK), som höll hov.

Ur ett historiskt perspektiv med början i brottningens hemland Grekland tog Bengt Antonsson åhörarna med sig från brottningens intåg i Sverige i slutet av 1800-talet fram till 1950-talet.

Industrialiseringen i Trollhättan under 1920- och 1930-talet fick stor inverkan på brottningen i staden, där de två stora brottningsklubbarna var Trollhättans AIK och Skoftebyns MS. Andra klubbar, som hade tagit upp brottningen, var GAK Olympia och Trollhättans IF under det första årtiondet samt senare TAIK i Strömslund.

Fina framgångar

Många duktiga brottare nämndes. Den främste brottaren, som Bengt Antonsson tog upp, var brodern Bertil, som vann SM guld 1945 och EM guld året efter. 1948 blev Bertil Antonsson tvåa i OS och han vann VM i tungvikt 1950 i Stockholm.

Bengt-Åke Björk behandlade allt om TAKs framgångar i Fyrstadsbrottningarna, där klubben i flera år under 1950-talet tillhörde A-gruppen. Han talade också om SM för lag och de brottare, som deltog för TAK.

Nisse Andersson visade bilder från en resa 1959 till Jugoslavien, där ett förstärkt TAK representerade Sverige i en stor internationell turnering.

Alla tre berättarna tog ofta upp anekdoter om brottare och ledare samt olika publika händelser under dessa fantastiska år, speciellt när man tävlade mot nationella motståndare, men också när turkiska och sovjetiska brottare gästade ett fullsatt Tingvallahallen.

Många guld

Till slut tog en av Sveriges mesta guldmedaljörer, Janne Karlsson, till orda. Janne har erövrat 28 SM guld, fördelat på 19 i fristil och 9 i grekisk romersk stil samt två SM guld i lag. Dessutom har han tagit ett EM guld och ett VM brons. Janne berättade om olika händelser, bland annat om attentatet vid OS i München, där han för övrigt erövrade två medaljer. Han talade även om bantningshistorier och arrangörsmissar, vilket bland annat ledde till en missad finalplats i ett stort mästerskap.