2014-12-01 Midnattssolsrallyts historia med Uno Dahl och Bertil Trued

141201c1 Uno Dahl, Bertil Trued
Uno Dahl och Bertil Trued

Foto: Hasse Rosendahl

85 åhörare hade samlats på måndagskvällen i Cliosalen, Folkets Hus för att ta del av Midnattssolsrallyts historia berättad av Uno Dahl och Bertil Trued.

Före andra världskriget kördes stora rallytävlingar på flera ställen i Europa, dock inte i Sverige. Det var först efter krigets slut, som motorintresserade svenskar började planera för ett sådant arrangemang.

1950 kördes det första rallyt med mål i Kiruna. 113 ekipage kom i mål varav 83 var prickfria. Kritiken var besk eftersom specialsträckorna var så generöst tidsatta. Segraren, Pehr-Fredrik Cederbaum i en BMW, korades efter accelerations- och bromsprov.

1952 hade man flyttat målet till Rättvik, främst för att deltagarna inte skulle ha så långt hem efter målgången. Från och med 1954 ingick rallyt i EM. 1959 blev Erik Carlsson segrare, efter att året innan tvingats bryta.

1964 fick rallyt VM-status, men det blev också det sista i en svit på 15 rallyn. Anledningen till att det upphörde var att Länsstyrelserna inte längre beviljade tillstånd att stänga av vägarna för specialsträckor.

2006 återuppstod Midnattssolsrallyt och då som ett historiskt rally. Deltagande bilar måste vara 30 år eller äldre.

2008 började Bertil som förare och Uno som kartläsare att tävla i rallyts Historic Regularity klass. Kraven i den klassen är att bilen får bara ha standard hastighets- och vägmätare, samt att man skall hålla medelhastigheten 50 km/h. Man prickbelastas för varje 0,1 sekunds fel ankomsttid till de hemliga kontrollerna.

Under de år som Bertil och Uno deltagit har placeringarna alltid varit högt upp i resultatlistan och 2010 stod dom som segrare i klassen och blev 4:a totalt. Åhörarna fick också ta del av många episoder, som inträffat under tävlingarna och inte minst allt det som krävs i fråga om förberedelser inför varje start.

Under föredraget fick vi njuta av ett förnämligt bildspel, som visade många av de klassiska och eleganta bilarna, som deltagit i rallyt. Bland deltagarna i rallyt nämndes också stora förarnamn som 'Grus-Olle' Persson, C-G Hammarlund, Joakim Bonnier, Erik Carlsson, Carl-Magnus Skoog, Tom Trana, Pat Moss m.fl.

Vi fick också veta att i det ursprungliga rallyts damklass segrade Greta Molander 6 gånger och Ewy Rosqvist 4 gånger.

Rallyt är numera Nordens största historiska rally med 45 – 55 deltagare varje år.

Åhörarna visade sin uppskattning genom långa och kraftiga applåder och som tack från TIHS överlämnades Allan Johanssons senaste bok, Utvägar, av författaren själv.