Björn drog storpublik

Fullt hus - 172 åhörare - hade förre landslagskaptenen Björn Nordqvist vid 2020 års första idrottscafé.

Inför en fullsatt Clio-sal berättade landslagskaptenen i fotboll, Björn Nordqvist om sin karriär vid 2020 års första idrottscafé. Mest om åren som fotbollspelare, men även en del om rollen som ”Bagarn” Olsson i TV-serien om Åshöjdens BK.

Björn föddes i Hallsberg hösten 1942, hans talang upptäcktes tidigt och fotbollsintresset delades lyckligtvis med pappan. Denne jobbade, som många andra farsor i Hallsberg, vid järnvägen. Därmed åkte Björn under hela sin uppväxt gratis på tåget, till exempel när han som 17-åring for till Norrköping och skrev på för storlaget IFK Norrköping.

”Men det kunde faktiskt blivit så att jag skrivit på för Örebro SK i stället. Men då som bandyspelare”, minns Björn.

Som många andra på den tiden spelade Björn fotboll halva året och både bandy och ishockey under vintern.

”Det passade mig bra. Jag har alltid trivts bra med att vara i farten.”

Av bara farten spelade Björn alltså allsvensk bandy med Katrineholms SK så bra att han blev svensk mästare två gånger. I ishockey spelade han med Vita Hästen i dåtidens division II, som då var landets näst högsta division.

Med IFK Norrköping blev Björn svensk mästare 1962 och 1963 och han tog även ganska omgående en plats i svenska A-landslaget.

”Men min landslagsdebut var i B-laget, som fanns på den tiden. Vi förlorade med 4-1 och jag var ganska övertygad om att jag därmed gjort mitt i landslaget.”

Så blev det nu inte. Sammanlagt spelade Björn Nordqvist 115 landkamper. I 92 av dem fungerade han som lagkapten.

Efter över tio år med IFK Norrköping tog Björn steget över till proffsspel i holländska PSV Eindhoven, där blev han holländsk mästare 1975, samma år som hans kontrakt gick ut.

”Jag gick in till vår manager dagen efter vi vunnit ligan och meddelade att jag tänkte flytta hem. Då lade han ett kontraktsförslag på bordet. Jag tittade på det och upptäckte att rutan med min lön inte var ifylld. När jag påpekade det för managern sa han: Fyll i vilket belopp du vill! När jag ändå stod på mig fick jag med mig kontraktet om jag skulle ändra mig på hemvägen.”

Det hände emellertid inte, utan Björn återvände hem till Sverige och hårdsatsande IFK Göteborg som han var med att föra upp i allsvenskan igen 1976.

Ett nytt proffsäventyr väntade sedan med Minnesota Kicks – där han bland annat deltog i en hyllningsmatch för Franz Beckenbauer – blev det sedan innan elitkarriären avslutades I Örgryte IS där sista matchen spelades när Björn fyllt 41 år.

Några rader om rollen som ”Bagarn” i Åshöjden slutligen:

”Det var roligt. Jag visste ju inte så mycket om skådespeleri, men jag träffade inspelningsledaren och fick läsa några meningar ur en bok och så fick jag rollen. ”

Svårare än så är det tydligen inte!

Björn Nordqvist till höger i samspråk med lagkamrater från tiden i IFK Göteborg, Esse Österman och Rolf Blomqvist.