Sören i med och motgång

Ett 70-tal TIHS-medlemmar hade sökt sig till Folkets Hus för att lyssna på Sören Claesson, Lidköpingsbrottaren som tog brons vid OS i Los Angeles 1984. En av åhörarna vågade till och med sätta sig på första parkett.

Sören Claesson började brottas som väldigt ung, och for tidigt runt i Västergötland och närliggande landskap på ungdomstävlingar. Det gjorde han så bra att han vid 17-års ålder blev en av tio svenska idrottsungdomar som fick åka till OS i Montreal 1976.

- Det var många som anmälde intresse så vi som vann i det lotteriet hade verkligen tur. Resa och uppehälle var betalt, dessutom, eftersom vi bodde i OS-byn, fick vi äta så mycket vi ville i matsalen. Och dessutom hade vi fri entré till alla tävlingsarenorna, berättar Sören.

Nå, Sören betalade på sätt och vis tillbaka till Olympiska kommittén när han åtta år senare tog brons i Los Angeles.

En ännu tuffare match väntade Sören för några år sedan då han blev polisanmäld för att han i skolan där han jobbade lyft undan en elev som hindrade andra barn att komma fram i korridoren. Polisen lade snabbt ner ärendet men elevens föräldrar gav sig inte och med elevomudets hjälp togs frågan hela vägen genom det svenska rättssystemet. Efter ett och ett halvt år frikändes Sören i Högsta Domstolen.

- Känslan när jag fick det beskedet var nästan i klass med OS-bronset...

Att Sören frikändes i samtliga instanser berodde till stor del på att flera elever hade filmat skeendet, och där framgick att inget onödigt våld brukats. Ibland - tro det eller ej - är det faktiskt bra att elever har mobil med sig i skolan.