Inspirerat om Uddevalla och Trollhättan

P-O Andreasson, idrottsutövare och fotbollsdomare från Uddevalla bjöd på ett inspirerat föredrag vid TIHS höstupptakt 2019. Kopplingar mellan grannstäderna Uddevalla och Trollhättan var ett genomgående tema.

Sven-Åke "Kråka" Strandlind - med stilig våg i håret och regelboken i handen - på domarkurs i Uddevalla.

Nisse Blomqvist, Rolf Nilsson, Ove Hellmér, Ingvar ”Spelarn” Eriksson, Olle Sandman och Ingemar Eriksson hörde till de trollhättebor som fungerat som spelare alternativt ledare i båda städerna.

Och handbollsbröderna Sven-Åke och Kenneth Strandlind fanns också med på ett hörn som representanter för TIF.

En rad Uddevallabor som saknade direktanknytning till Trollhättan belystes också. Den fotbollsintresserade skeppsredaren Gustav Thordén, som först erbjöd IFK Uddevalla sitt stöd men fick nej och därefter gjorde Oddevold till ett storlag var en. Handbollsspelaren Mikael Koch en annan och Uddevalla HK:s pojklag födda 1970 ett tredje.

P-O studerar ett TIF-lag från 1940 eller möjligen 50-talet. Bilden ser ut att komma från Rekord-Magasinet. Övre raden från vänster: Stig Stenman, Kurt Andersson, G. Nilsson, Bengt Mossberg, Uno Wallman och S.Sandberg. Främre raden: H. Green, T. Larsson, Kaj Andersson, H. Björk och R.Elgh.

Det laget innehöll flera spelare som gjort karriärer, till exempel förre förbundskaptenen för svenska damlandslaget i handboll, Per Johansson, som nu coachar Montenegros landslag och den världskände konstnären Jonas Dahlberg.

Som avslutning berättade P-O om hur han som 14-åring i mitten av 50-talet vunnit en dag tillsammans med Svenska landslaget i fotboll. P-O var en av få som klarat Svenska Fotbollsförbundets prov till Guldbollen det året, och fick tågresa tur och retur till Stockholm och plats i Sveriges avbytarbås under en träningsmatch mot England.

”Jag gick på WC innan vi gick ut på planen, och plötsligt stod en engelsk spelare bredvid mig vid rännan. Han frågade vad jag gjorde där och jag berättade på stapplande skolengelska”, berättar P-0.

Engelsmannen hette Tommy Taylor och spelade för Manchester United. Sedan den dagen har United varit laget i P-O:s hjärta. Tommy Taylor förolyckades några år senare i olyckan på Münchens flygplats där åtta Manchesterspelare omkom.

För något år sedan fick historien en bra fortsättning. P-O var då på Selhurst Park i London och såg Manchester United, tillsammans med bland andra barnbarnet Arvid. Under uppvärmningen ropade Arvid till svenske Viktor Nilsson Lindelöf och efter matchen tog Viktor av sig sin matchtröja och räckte över den till Arvid.

Inte konstigt att den klubben har många anhängare.

Jodå, Pelé på Rimnersvallen fanns också med i P-O:s bildspel. Här står han längst till höger och ser blyg ut. Men det var innan han han tagit en plats i Brasiliens guldlag från 1958.