2013-04-16 Rallyminnen med Elizabeth Nyström


Elizabeth Nyström

Tidigare styrelsemedlemmen i Trollhättans Idrottshistoriska Sällskap, Elizabeth Nyström berättade rallyminnen inför 82 åhörare, varav åtta var damer.

1962 och nybliven student i Trollhättan ville hennes far Per Nyström, att hans dotter skulle med till Frankrike och vara kartläsare i ett ekonomirally i hans Ford Taunus.

  • Efter vissa betänkligheter ställde jag upp och mitt intresse för bilrally vaknade, sa Elizabeth Nyström.

I ett sexdagars rally från Los Angels till Washington vann ekipaget. I samband med en rallyresa till England blev Elizabeth tillfrågad av Pat Moss, nybliven hustru till Erik ”På Taket” Carlsson, om hon kunde tänka sig, att bli co-driver till Pat.

Elizabeth Nyström berättade på ett trevligt och livfullt sätt hur viktigt det var för Pat Moss att köra efter noggrant nedtecknade ”noter”. Fungerade inte noterna, som det var tänkt gav Pat Moss ifrån sig ilskna kommentarer.

Dessa två damer blev fantastiska vänner, vilket fortsatte till 2008, då tyvärr Pat Moss gick bort.

Auditoriet fick sig till livs en resa genom olika världsdelar med rallysegrar, härliga upplevelser, strapatser men framförallt härliga minnen samt nya vänner världen över. Än idag håller Elizabeth kontakt med många av dessa vänner genom brev, mail och personliga besök.

Duon åkte 10-12 tävlingar per år såsom Tulpan-, Blomster-, RAC- , Akropolis- och Siestre-rallyt i Italien. Andra rallytävlingar som Pat och Elizabet deltog i var i Monte Carlo, Poltava, Dakar och i 30 graders värme i Baja, Mexiko. Vidare deltog man i Tjeckiska rallyt samt finska och svenska rallyt.

Strapatsrika Safarirally nämndes, där man fastnade i lervälling och fick slita sig därifrån med motor- och handkraft. Vid ett tillfälle brann det inne i bilen och det var väldigt dramatiskt.

Ett härligt minne som Elizabeth framhävde var tredjeplatsen i Monte Carlo rallyt i totalklassen inräknat herrklassen. Damklassegrare i de flesta rallyn var oftast vikta åt paret Pat/Elizabeth.

Bilmärken som framfördes av duon var Saab tvåtaktare, Lancia FH, Renault Alpine, Renault 16, Plymouth Barracuda i Tulpanrallyt 1967, Lancia FH var bilen man körde, när duon vann rallyt i Italien.

Det var ett nöjt auditorium som vimlade runt Elizabeth efter föreläsningen, där hon visade foton och modeller på de bilar, som Pat Moss och Elizabeth Nyström hade använt sig av under sin lyckade karriär.

130516c1 ElizabethN 

130516b2 ElizabethN