2010-09-28 med Claes-Göran Björn

79 personer gästade TIHS första idrottskafé för hösten i Älvhögsborgs konferenslokal.

Före detta TIF-spelaren Claes-Göran Björn berättade minnen från sin tid i föreningen från 1956 till 1964. Han visade lagbilder, tidningsurklipp och serietabeller. Vidare var derbyn mot IFK ett kärt ämne för åhörarna samt olika episoder om matcher i division 2 och personer runt om fotbollen.

Claes-Göran började sin fotbollsbana i Fallens IK, men eftersom föräldrarna var engagerade i Trollhättans IF blev det förstås den klubben, som gällde i fortsättningen.
TIF hade ett duktigt juniorlag 1957 och vann serien med IFK som tvåa. Övriga lag var Vänersborgs IF samt Uddevallalagen Oddevold, IFK Uddevalla och Uddevalla IS. TIF van alla tio matcherna och hade målskillnaden 36-5.

Trots att Claes-Göran fortfarande var junior så blev han aktuell för A-laget i den så kallade mammutserien i division 3. Här spelade man höst-57 och vår/höst-58. I denna mycket jämna tiolagsserie vann TIF med 34 poäng, medan IFK på fjärde plats fick 31 poäng. Anmärkningsvärt var att TIF endast tog en poäng i de tre derbymatcherna.

1959 var första gången, som man i Sverige spelade vår/höst, vilket TIF alltså fick göra i division 2. Sejouren blev två-årig och TIF fick därefter åter bekanta sig med västsvenska division 3-lag.
-Det som kändes roligast med derbymatcherna och division 2-spel var att det var väldigt ofta publiksiffror runt 3000 åskådare på Edsborg, sa' Claes-Göran.

Men sämre tider skulle komma för både TIF och IFK. 1962 fick båda lagen lämna division 3 och helt plötsligt var man nere på distriktsnivå.
För TIF blev det bara ett år, eftersom man vann division 4 före just IFK. Vid ett av derbyna 1963 var publiksiffran fina 1148 personer.

Efter Claes-Göran Björns framträdande blev det mycket mingel med bl a delar av TIFs juniorlag från 1957, såsom Kenneth Larsson, Raimond Edvardsson, Sture Johansson och mångårige backen i TIF Stig Grönlund.