2009-10-20 Historisk bordtenniskväll med TBTK

Ett historiskt bordtenniskafé var temat när Astor Johansson och Bengt-Arne Bohm, Trollhättans Bordtennisklubb (TBTK) gästade TIHS. 50 åhörare kom till Älvhögsborgs konferenslokal och fick ta del av TBTKs framgångsrika verksamhet.

Föredragshållarna berättade om ständiga lokalproblem sedan starten 1940. Seriespelet skedde i Klippans och Folkets Hus B-sal, medan tävlingar ägde rum i Tingvallahallen. Efter att Älvhögsborg hade kommit till 1968 fick TBTK dock bättre förutsättningar. Stora arrangemang, som TBTK blev tilldelade, var SOC, Europa Top 12 samt senior SM 1972. Egna stora tävlingar som arrangerades var Trollspelen som fanns i 32 år. Ungdomstävlingen Trollungen är fortfarande aktuell och i februari 2009 gick den 34:e tävlingen av stapeln.

Säsongen 1965-66 fick pingisskolan en explosionsartad utveckling. TBTK hade verksamhet i näst intill alla stadsdelsskolor. Mängder av duktiga TBTK-spelare placerade sig högt i nationella tävlingar. Ett flertal spelare fick representera i EM och VM för juniorer, såsom Björn Danielsson, Thomas Karlsson, Tommy Danielsson och Anneli Hernvall. De två sistnämnda deltog också i EM och VM för seniorer. Första SM-guldet för TBTK tog Tommy Danielsson, då proffs i Västtyskland och Anneli Hernvall i mixed.

Nämnas kan att Anneli Hernvall fick Trollhättans Köpmannamedalj 1977 för sina fina insatser i VM detta år. På senare tid har TBTK-fostrade Robert Svensson, numera proffs i Tyskland deltagit i de stora internationella mästerskapen.

Nationellt sett har TBTKs damer spelat allsvensk bordtennis under en tioårsperiod med start säsongen 1973-74, medan herrarna två år senare gjorde allsvensk debut.