2017-10-23 Mikael Arviddson, bandy

 

 

 

Referat från Bandyprofilen Mikael Arvidssons föreläsning vid TIHS Cafémöte i Folkets Hus.

Mikael Arvidsson, medlem nummer 24 i svensk bandys Hall of Fame, gästade Trollhättans idrottshistoriska sällskap den 23 oktober. Ett 100-tal åhörare fanns på plats och de fick sig till livs en tvådelad föreläsning.

Sedan några år tillbaka är Micke nämligen parkansvarig i Trollhättans stad. Mycket har hänt och fortsätter att hända när det gäller den yttre miljön i staden. Mikael Arvidsson tog tillfället i akt att stämma av åhörarnas inställning till förändringarna.

I den andra delen berättade Micke om hur han startat sin karriär i Villa BK, men även spelat i lokalkonkurrenten Lidköpings AIK under några år. Där var han för övrigt redan som 14-åring med i A-laget och kvalade till division II mot bland annat Gripen säsongen 1970-71.

Ett SM-guld, tre VM-guld och tre gånger svensk skyttekung blev till slut facit för Micke. SM-guldet tog han för övrigt med IFK Motala som han representerade under det år han utbildade sig till trädgårdsmästare i Norrköping.

På ett medryckande och roligt sätt berättade Mikael bland annat om hur han och övriga svenska landslagsmän i bandy i slutet av 70-talet, under Håkan Sundins ledning, bestämt sig för att träna ambitiösare för att äntligen lyckas besegra dåtidens supermakt Sovjet. Liksom hur han en gång hamnade på sovjetiskt sjukhus med punkterade tarmar efter en olycklig kollision.

Idag är Mikael Arvidsson en av många ungdomstränare i Villa BK, där barnbarnet William för övrigt ingår i A-truppen.
Statyn av Micke, som under några år stod på gamla isstadion, har emellertid plockats ner sedan träet ruttnat.


Cirka 100 åhörare lyssnade till Mikael Arvidssons föreläsning.

Allan Johansson