2017-11-28 Evy Palm

Evy Palm gästade idrottshistoriska sista tisdagen i november. Cirka 120 åhörare fanns på plats för att höra om en löparkarriär på internationell nivå som drog igång när Evy och maken Ulfs döttrar var gamla nog att ta vara på sig själva.

Det vill säga när de flesta andra aktiva väljer att trappa ner.

”Det är aldrig för sent” , kan fungera som en sammanfattning av Evys karriär. Hon slog på allvar igenom som långdistanslöpare i början av åttiotalet och vann som 41-åring Stockhom maraton 1983. Därefter blev det ytterligare två segrar i Stockholm och som kronan på verket även deltagande vid OS i Söul 1988. Där slutade hon på 24:e plats. Med tanke på att hon vid tillfället var 46 år får det betraktas som klart godkänt.

”De svenska deltagare jag umgicks med nere i Söul var i samma ålder som mina döttrar”, konstaterar Ewy.

Efter den aktiva karriären har Evy konserverat formen och i det populära TV-programmet Mästarnas Mästare 2011 visade hon detta med besked. Särskilt i början av programmet. Redan i första deltävlingen där det gällde att hänga på en stång över vattnet så länge som möjligt, tog hon en delseger.

”Det berodde kanske mest på att jag är så rädd för att vara under vattnet”, säger Evy.

Efter fyra omgångar blev Evy i alla fall utslagen i nattduell, men sammantaget var TV-inspelningen ett roligt minne.

Roligt för TIHS var också att inte mindre än 29 kvinnor fanns i publiken denna kväll. En ökning med 725 procent jämfört med förra månadens idrottscafé.