2010-11-23 Trollhättans Fotbollsklubb

I det närmaste 100 personer hade trotsat snöovädret en tisdagskväll för att lyssna till Bo Björkenstams och Bosse Erikssons lotsning genom förhistorien till bildandet av Trollhättans Fotbollsklubb.

Föreningarna, Fallens IK och Trollhättans AIK, båda bildade 1946, var bittra konkurrenter på plan men omständigheterna gjorde det både nödvändigt och möjligt att slå sig samman.
Bristen på en riktig plan gjorde att Fallen sneglade på TAIKs anläggning, nuvarande Stavrelunds IP. Här hade medlemmarna genom ett gediget och ideellt arbete skapat en anläggning som höll hyfsad klass. Visserligen var omklädningsrummen inhysta i en gammal militärbarack med mycket begränsade hygieniska faciliteter men dock funktionsduglig.
Fallen hade en mycket väl fungerande organisation och ekonomisk stabilitet signerade bröderna Filip och Uno Eriksson. Hos TAIK var det sämre ställt med den varan, men med kontoret på fickan kunde Bengt Dahlbom bidra med några av dåtidens bästa fotbollsspelare, ”Acke” Gustavsson och Arne Wennergren.

Sammanslagningen eller äktenskapet mellan de båda föreningarna, som skedde 1958, kan betecknas som ett resonemangsparti som fick en lyckad framtid.

Allt detta hade sin upprinnelse i den optimistiska efterkrigstiden och med hjälp av bilder fängslades åhörarna och gjordes delaktiga genom att identifiera personer på lagfoton, styrelsekort och inte minst de klassiska årsfestbilderna.

I en samling av idrottshistoriskt engagerade personer blir det alltid plats för skrönor av olika slag och så var fallet även denna tisdagskväll. När någon ifrågasatte sanningshalten i de mest spektakulära händelseförloppen blev svaret ”Tror du jag ljuger?”.

En lyckad kväll i nostalgins tecken gjorde det lättare att vandra hem i snöstormen.