Harry Lindell

Mångårige TIHS-medlemmen Harry Lindell avled den 6 november 2015 i en ålder av 81 år.

Harry Lindell var en av många Trollhättebor, som var intresserad av idrottshistoria. Harry liksom många likasinnade kom till informationsmötet angående ett eventuellt startande av en idrottshistorisk förening i Trollhättan. Harry var då tillsammans och med flera Trollhättebor med i Vänersborgs Idrottshistoriska Förening.Från Västgötska Idrottshistoriska Förbundet fanns Tommy Wahlsten på plats tillsammans med förre Trollhättebon, Brynolf Antonsson, som var ordförande Tidaholms IHF. Dessa båda herrar informerade ett 30-tal intresserade på mötet, som hölls på Swania och den 18 januari 2007 bildade TIHS en interimsstyrelse, där Hasse Rosendahl blev ordförande och Harry Lindell en av styrelsens medlemmar. I april 2007 på TIHS första årsmöte blev Harry Lindell invald i styrelsen. Han innehade styrelsefunktionen i fem år, och fortsatte därefter med sitt medlemskap i Sällskapet.

Trollhättans Idrottshistoriska Sällskap sörjer tillsammans med hustru Florence och barnen Harrys bortgång.

Harry Lindell var en mycket trevlig, intresserad och engagerad styrelsemedlem i TIHS. I sin aktiva idrottskarriär kom Harry tidigt i kontakt med Trollhättans IF:s friidrottssektion. Utöver eget tävlande var Harry med sitt härliga löpsteg duktig löpare på distanser från 800 meter till 10000 meter. Parallellt med löpningen var också Harry en hängiven ledare i TIF:s friidrottssektion. 

1984 vid fyllda femtio år blev Harry Lindell Europamästare för veteraner på 800 meter i England.

Harry var engagerad i anordnandet av olika traditionella löpartävlingar i Trollhättan, såsom Trestadsmaran och TIF-terrängen. Dessutom bidrog Harry starkt till utvecklingen av Kraftprovet. En tävlingsidé som numera TIHS-medlemmen Claes-Göran Petré var pappa till. Den sistnämnde kontaktade Harry Lindell och TIF, som fastnade för idén, men för att kunna arrangera ett sådant lopp krävdes ytterligare resurser. Därför kontaktades TSOK i förhoppning, att dessa båda föreningar kunde starta Kraftprovet.

1986 på fallens Dagar gick första loppet, som fortfarande är igång och är en stor attraktion för Trollhättebor och turister.

Harrys uppgift var dels ur föreningsmässigt hänsyn att vara en samordnare mellan TIF och TSOK och dels att se till att införskaffa ett bra startfält. Harry hade ett stort kontaktnät i Sverige och Norge och det utvidgades till att också omfatta flera afrikanska länder. Först att anlända till Kraftprovet var löpare från Tanzania. I lokalpress kunde man läsa om familjen Lindells, dagen innan tävlingen gick av stapeln, traditionella middagsbjudningar med massor av kolhydrater till de utländska löparna.

Harry blev också känd som speaker vid Maratonstafetten, TIF terrängen och Åkes Poängterräng i många år, där den kunnige och trevlige Harry Lindell förnöjde publik och deltagare med sina fantastiska kunskaper om löpare och tider, som dessa under åren hade presterat.