2012-12-10 Ultradistanslöparen, äventyraren och föreläsaren Rune Larsson, Trollhättan


Rune Larsson

TIHS gästades denna gång av ultradistanslöparen, äventyraren och föreläsaren Rune Larsson.

Löparkultur i Trollhättan

Inledningsvis handlade det om löparlegender från Trollhättan och den löparkultur, som funnits i staden sedan lång tid tillbaka. Redan vid OS 1912 i Stockholm deltog Alexis Ahlgren i maratonloppet.

Rune kunde på ett medryckande och initierat sätt berätta om världsrekord, världsmästare, landslagsmän och andra med fina framgångar på olika löparsträckor från såväl senior som veterantävlingar. Framställningen blandades med många härliga anekdoter om löpare, som hade rönt stora framgångar inom sporten. Utöver Alexis Ahlgren nämndes Erik Östbye, Bertil Larsson, Bengt Eskhagen, Harry Lindell, Henrik Olsson, Peter Tössberg, Kalle Hall, Kurt ”Kättarn” Johansson, Björn Kristiansson, Henry och Peter Gross.

Runes pappa, Lasse Larsson, var också framgångsrik maratonlöpare. Runes intresse för ultradistanslöpning delas av hustrun, Mary Larsson. Hon hette tidigare Mary Hanudel och kommer ursprungligen från USA. Hon har haft en enastående karriär inom denna sportgren, alltifrån sitt hemland USA till nuvarande med mängder av tävlingsframgångar i hela världen.

Från maraton till ultradistans

Rune berättade vidare om sina egna framgångar dels som maratonlöpare och sedan från successivt allt längre löparsträckor.

Vid sexton års ålder, 1971, sprang Rune Larsson sitt första maratonlopp, och 10 år senare satte han personligt rekord på Boston Maraton. Därefter började han mer och mer att ägna sig åt ultradistanslöpning. Han var inte den den förste ultradistanslöparen i Sverige, men han var den förste som gjorde internationellt erkända resultat.

Rune nämnde ett lopp, som han verkligen älskade att springa och det är sträcken mellan Aten och Sparta, 246 km. Mellan åren 1987 och 1993 vann Rune Spartathlon tre gånger och placerade sig också som både tvåa och trea några gånger.

Rekordnoteringar

I tretton år hade Rune rekordet på sträckan 10 mil.
Nordiska rekordet på 24-timmarslöpning håller Rune än idag det sattes 1986 och lyder på 262640 meter. 
Svenska rekordet på 48-timmarslöpning innehas av Rune Larsson och är 373798 meter.

Det var 60 verkligen nöjda åhörare som lämnade Arena Älvhögsborg efter att ha lyssnat till en mycket intressant föreläsare. Vi fick oss till livs en idrottshistoria, som alla länge kommer att minnas.

Rune Larsson
TIHS ordförande Hasse Rosendahl tackade för föreläsningen 
och överlämnade boken Fritt Fall av Trollhätteförfattaren, Allan Johansson.
Foto: Stinsen Andersson