2011-10-04 Prästen som fick rött kort!

Sällan har det skrattats så mycket och kommit så många spontana applåder på ett Idrottskafé, som när ”Fotbollsprästen” Mats Löwing kåserade i ett samarrangemang mellan Trollhättans IHS och Vänersborgs IHS samt SISU, Idrottsutbildarna.

Mats Löwing, präst med tjänstgöring i över 40 kyrkor mellan Tidaholm och Falköping, är en strålande föreläsare. Vältalig, uttrycksfull, rolig och med ett inlevelsefullt kroppsspråk, underhöll han ett hundratal medlemmar, varav tretton kvinnor, under en dryg timme. Han har också en härlig distans till sitt yrke, vilket tydligt visade sig i hans inledning.
-När vi köpte in Åsle prästgård, bestämde vi oss för att installera jordvärme. Efter att vi hade grävt ner slangarna, fick vi på en gammal karta se att området kallas för Helvetesmossen. Så nu förstår ni var vi får värmen ifrån.

En av höjdpunkterna var när Mats berättade om när han fick rött kort.
-Jag hade en duell med en motståndare och när han fick sin arm under min, nöp jag till lite med min arm och han föll. Utvisningen var lite olycklig, för samtidigt höll vi på med ett projekt om Fair Play, där också kyrkan var inblandad.
Lokaltidningen gjorde givetvis ett reportage om utvisningen, GT hakade på och intervjuade Mats. Resultatet blev en helsidas löpsedel:
-Prästen fick rött kort! Lite längre ner ett citat: Jag nöp bara till lite!
-Efteråt fick jag en massa påringningar från människor som undrade vad jag håller på med.

Mats menade att idrotten engagerar och betyder mycket.
-Lugna, sansade människor kan bli som förbytta när de får idrottskläder på sig eller hamnar på en läktare. Under ett par timmar lever de ut sina känslor, för att sedan lämna idrottsplatsen som den gamla vanliga Svensson. Det är något av en ”mentalhygienisk dusch”.

Mats gav också exempel på kamratskapet som finns inom idrotten.
-Jag har begravt många äldre idrottsmänniskor. Det är direkt rörande att se åldriga lagkamrater samlas kring kistan, fatta varandras händer och lyfta dem mot himlen i ett sista avsked.

Mats berättade också om hur man hyllade en gammal hedersordförande i samband med hans jordfästning.
-Vi hade grävt ut en grästorva på 40x40 cm, lagt den på kistan och placerat en fotboll ovanpå. Vid samlingen efteråt, på Ekedalens idrottsplats, grävde vi ner torvan på mittpunkten.

Detta och mycket mer berättade Mats Löwing, som spelat 876 matcher i Ekedalens SK, för åhörarna, som belönade honom med brakande applåder.

TTELA, den lokala tidningen, följde upp föreläsningen med ett helsidesreportage och en trailer på förstasidan.