2015-10-26 Mästare på både två och fyra hjul med Jerker Axelsson.

åndag 26 oktober 2015 samlades 82 åhörare i Folkets Hus Cliosalen för att lyssna till motorsportens svenske mästare Jerker Axelsson.
Sammankomsten inleddes med att TIHS ordförande Hasse Rosendahl hälsade alla välkomna.

 Jerker Axelsson, som nu är 46 år, är född i Säffle, där hans intresse för motorsport väcktes tidigt och när han var 10 år började han och flera goda kompisar åka moped. Den första framgången var en andraplats i Värmlandsmästerskapen för moped. Efter att i ungdomen ha prövat på motocross övergick han till roadracing och vann första deltävlingen 1990.

1991 flyttade Jerker till Trollhättan som motorcykelsäljare och därigenom skaffade han sig också goda kontakter med tillverkarna, bl a Yamaha, som blev hans "märke" de kommande åren.

1993 lossnade det ordentligt i tävlandet och han vann samtliga deltävlingar utom en.

1996 blev kulmen på roadracing tävlandet för Jerker i och med att han blev guldmedaljör i SM och vann sin klass i Scandinavian Open. Samma år beslutade han sig av flera anledningar för att sluta med tävlandet.

Under en följd av år efter 1996 blev Jerker engagerad som testförare av flera kända facktidskrifter inom MC-branschen. Testerna genomfördes i olika delar av världen. Populära länder var bl a Australien, Spanien och Tyskland.

2003 blev en vändpunkt i Jerkers liv - det året sålde han en motorcykel till rallyföraren Kenneth Bäcklund från Vara. I samband med det blev han medbjuden på en provtur på rallyvägar i Kenneths bil. Jerker blev biten direkt - "jag hade aldrig trott att det gick att åka så fort på grusvägar".

Rallyåkandet började med en Volvo 740, fortsatte med en Renault Clio, Mitsubishi, och numera Subaru.

Jerker poängterade att rallykörning handlar om ytterst små marginaler och att det till stor del är fråga om lagarbete. "Vi vinner tillsammans och vi förlorar också tillsammans."

I Jerkers prissamling finns det 109 pokaler och hittills har det tillsammans med kartläsaren Mattias Andersson blivit SM-guld i rally 2014 och 2015. Siktet är inställt på att upprepa bedriften 2016.

Jerker är numera VD för ett aktat företag inom MC-branschen. Hans bestämda uppfattning är att det inte finns någon egentlig skillnad mellan företagande och idrottande. För att bli framgångsrik handlar det om lagarbete. Ledord i företaget är:

Kvalitet - ordning - långsiktighet - passion.

Åhörarna visade sin uppskattning av en mycket intressant föreläsning med en varm applåd. Som avslutning uttryckte Hasse Rosendahl TIHS tack och överlämnade Allan Johanssons bok Utvägar till Jerker.

PA260008a
Jerkers första road racing tävling, som han vann.

DSC01755
Intresserade åhörare.

DSC01751a
Jerker Axelsson, Kent Svennungsson och 
C-G Larzon.

 

PA260012a
Uno Dahl och Jerker Axelsson.

Foto: Hasse Rosendahl och Rune Widell.