2009-11-17 Ishockey

Hockeykväll med mycket humor och framförallt fina minnen. Det fick 70 åhörare uppleva när TIHS hade ett av sina populära idrottskaféer.

Lennart Backelin, assisterad av ”Tjala” Olofsson, Ulf Wikström och Rolf Eriksson berättade minnen av allt från den karismatiske ledaren Nils Redvall till legendaren Erik ”Perren” Gustavsson.

Dessutom passerade mycket revy denna kväll, vilket handlade om jagande efter ishockeyplättar för träning, den blåvita egna bussen, en kaminförsedd omklädningsbod på Stentippen samt massor av IFK Trollhättans ishockeyprofiler.

Åhörarna fick även ta del av IFKs framgångar från slutet av 1940-talet till 1970-talet. 1946 vann IFK den första ishockeyserien i vårt område, där lagen bestod av IFK Trollhättan, Gripen, SAAB och IFK Vänersborg. Året efter spelades DM för första gången, som IFK Trollhättan vann. Av elva efterföljande DM-finaler var IFK i tio och vann åtta.

1950 invigde IFK sin bana på Stentippen, där senare delen av Högskolan nu är belägen. Här fanns man fram till 1960, då man fick återgå till Slättbergen, där en konstfrusen bana byggdes 1962-63.

Under åren på Stentippen gästades IFK 1952 av Tre Kronor, som vann över IFK med 17-1. Som kuriosa kan nämnas att i sista perioden bytte lagen målvakter och således fick Karl-Erik Leijon vakta Tre Kronors mål.

IFK var under seriespelet alldeles för bra för division 3 Västergötland/Göteborg. Efter seriesegrar och ibland kvalspel blev det division 2 och möten med Värmlandslag, vilka dock var bra mycket bättre än IFK. Alla gånger utom en efter en säsong, eller närmare bestämt sju gånger fick IFK lämna division 2, vilken på den tiden var landets näst högsta serie.

IFKs ungdomssektion fick sedan fart och under åren 1960-65 var klubben med i slutspel alla år i GP-pucken och hade stora framgångar.

1974 slutade IFK med ishockey och Trollhättans Hockey Club (THC) tog över verksamheten.