2008-03-26 Bengt ”Loten” Hernvall

I samband med Trollhättans Idrottshistoriska Sällskaps första årsmöte 26 mars 2008 blev medlemmen i TIHS, Bengt ”Loten” Hernvall ombedd, att bli intervjuad, där Hasse Rosendahl var en form av moderator. Vilket blev en första inledning på ett av tänkta idrottskaféer under TIHS regi. Tanken är att många av Trollhätteprofiler inom idrotten samt idrotter i allmänhet skulle kunna tänkas komma i åtanke under de närmaste åren.

I ett intervjuliknande samtal med Hasse Rosendahl fängslade Bengt ”Loten” Hernvall åhörarna, där han berättade på ett medryckande sätt om händelser från ett innehållsrikt idrottsliv. Detta liv spände över ishockey, cykling, bandy, maraton, bordtennis, fotboll och inte minst hans framgångsrika bandydomarkarriär.

Bengt ”Loten” erövrade DM tecken i cykling, där han representerade Trollhättans Cykelamatörer, samt två DM tecken för Gripens BK i ishockey 1950 och 1951 för juniorer.

Slutet av 50-talet blev Bengt frontledarfigur i Trollhättans IF:s ishockey samt fortsatte som duktig ledare, när TIF blev Trollhättans Ishockeyklubb i början 60-talet.

”Loten” fick tillsammans med domarkollegan Hugo Broman, Vänersborg uppdraget att döma SM-finalen i bandy mellan Västerås och Örebro, där VSK vann med 4-1 inför 15670 åskådare.

101 matcher på högsta nationella- och internationella nivå blev det för denna domarduo, tills båda föll för åldersstrecket.

Utöver elitdomare i bandy fick även ”Loten” detta epitet, när det gällde bordtennis. Bengts dotter Annelie Hernvall blev en aktad bordtennistjej i Sverige och internationellt, hela tiden uppbackad av pappa Bengt. Hans engagemang gjorde att han engagerade sig inom bordtennisen och detta ledde till en elitdomarkarriär.

Ledargärning också inom fotbollen, där han hade varit mångårig och aktad materialförvaltare i TIF.

Utöver Bengt ”Loten” Hernvalls idrottsintresse fastnade bröderna Claes och Anders Eriksson (Galenskaparna) för ”Lotens” stora personlighet och gav honom en roll i filmen LEIF, där han och Laila Westersund spelade föräldrar till denne Leif.

Det var ett nöjt auditorium som lämnade Älvhögsborg denna årsmötesdag, efter att ha lyssnat på ett mycket intressant idrottsliv av en välkänd Trollhätteprofil.