2009-03-03 Nostalgisk kväll med handboll

En idrottshistorisk handbollsafton var temat när Gunnar Dahlin och Sven-Åke Strandlind gästade TIHS.

67 åhörare kom till Älvhögsborgs konferenslokal, då TIHS kallade till ett nytt idrottskafé.

Många av handbollens ledare och spelare i KFUM och TIF från 1950-, 1960- och 1970-talet hade slutit upp.

Gunnar Dahlin inledde och lät auditoriet minnas tiden när handboll spelades i den trånga och av gästande lag hatade Tingvallahallen.

Båda berättarna plockade fram minnesbilder på olika spelare och lag, som hade passerat revy under fyra årtionden. Gunnar Dahlin menade att KFUMs lag under mitten av 1950-talet var det absolut bästa i klubben genom tiderna.
Det snabba spelet med Hasse Olsson och Jerker Askengren som frontfigurer hade stor del i att KFUM var nära att snuva Redbergslid på en allsvensk plats 1956.
Från detta lag blev fyra spelare uttagna att representera Sverige i A-landslaget senare i sin karriär, Bengt ”Kompis” Johansson (numera Jackloo) med 16 landskamper, Gunnar Dahlin (8 landskamper), Hasse Olsson (6 landskamper) samt målvakten Lennart Sohlberg med 1 landskamp. Dessutom var Olle Sandman reserv mot Norge vid ett tillfälle.

Sven-Åke ”Kråka” Strandlind tog över berättandet om handbollens intåg i Trollhättan 1939. Därefter underhöll han med ett faktaspäckat material, som bestod av lagbilder och tidningsartiklar. Han genomförde sin del av programmet på ett oefterhärmligt sätt med en stor nypa humor, som gav upphov till många skratt.
”Kråka” hade sin uppfattning klar, nämligen att TIFs kvallag till allsvenskan 1965 hade mycket hög kvalitet, men att det tyvärr inte klarade av att kvala upp till högsta serien.
Hans egen handbollskarriär slutade vid 42 års ålder. Då hade han spelat för KFUM och TIF samt gjort en allsvensk sejour i GIK Göteborg, för att avsluta i KFUM.