2010-02-09 Båtracing med Kent Svennungsson

På TIHS första idrottskafé för året var före detta motocross- och båtracingföraren Kent Svennungsson föredragshållare.

50 åhörare kom till Älvhögsborgs konferenslokal, när Kent berättade om upplevelser inom sina sporter.

Han visade sig tidigt ha stor talang för motocross och spåddes av expertisen en lysande framtid. 1 maj 1962, när Kent var 22 år gammal, var dock olyckan framme vid en tävling på Kuröd i Uddevalla och crossåkandet var över för Kents del.
-Hur som helst så tog jag mig efter några månader upp i rullstol och efter ytterligare en tid upp på kryckor, sa Kent.

Motor och att åka snabbt var dock något, som han inte kunde vara utan. Ett år efter olyckan fanns han med som kartläsare i tillförlitlighetslopp för bilar och några år senare köpte han en båt för att ställa upp i turistbåttävlingen Roslagsloppet. Tycke uppstod och Kent var fast i båttävlingar.
Snart kom han med i Chryslers tävlingsgäng. Nu handlade det om riktig båtracing och han blev förste svensk att delta i 24-timmarsloppet i Rouen i Frankrike.

Efter sitt andra år i båt fick Kent kontrakt med Archimedes Penta och fick därmed fria motorer och propellrar, det sistnämnda var speciellt viktigt inom båtsporten.

Åhörarna fick under det timslånga föredraget ta del av kör- och banteknik, materiallära samt alla former av tester på land och i vatten.

Kent berättade även om olika episoder på land och i vatten, som han råkat ut för under sin tävlingsperiod. Tävlandet skedde måttligt i Sverige, eftersom fabriksstallet helst ville att han skulle delta i olika Grand Prix tävlingar i Europa, såsom 24-timmars i Frankrike och England, Grosse Band der Wasser, Zweimal Zwei Stunden, Havel-Pokal in Krefeld, EM i Jugoslavien och i Italien m.fl.

Ett SM deltog Kent i där han dock tvingades bryta tävlingen eftersom han körde på en sjunkstock så att växelhuset flög iväg. Däremot vann han både guld, silver och brons i Nordiska Mästerskap samt ett EM-brons i enskrovig Commodore.
Kent avslutade sin karriär genom att gå över från Commodore till Catamaran i näst snabbaste klassen. Här vann han 24-timmars i Rouen, Frankrike. Han hade som andre- och tredjeförare Torbjörn Jarl och Bengt Johansson. I samband med denna seger blev Kent Svennungsson stor grabb inom båtracing och fick för denna bragd 1970 Trollhättans Köpmannamedalj.