2009-04-21 Erik Carlsson ”på taket” berättade minnen

Erik Carlsson ”på taket” var inbjuden av TIHS till ett av våra idrottskaféer med temat rallysport.

80 personer kom till SAABs bilmuseum på Innovatum i Trollhättan för att lyssna till ett anekdotspäckat föredrag och det blev en idrottshistorisk kväll, som de församlade sent kommer att glömma.

Att den nu 80-årige Erik Carlsson var en vinnare på rallyvägarna visste alla, men nu visade det sig att han med tiden också blivit en vinnare i att berätta medryckande om sitt rallyliv.

Från start till mål

Åhörarna fick ta del av Eriks rallyåkning från ”start till mål” med god assistans av bildoperatör Peter Bäckström,
Hela föredraget var kantat med massor av nationella och internationella tävlingar, där Erik framhöll Saabtillverkaren, SAABs rallyledning, duktiga servicemän och sina skickliga kartläsare, där Gunnar Palm var den främste. Vidare berättade han om roliga episoder vid olika prisutdelningar samt möten med kungligheter, presidenter och annat fint folk.

Otaliga segrar
Erik Carlsson vann RAC-rallyt tre gånger och Monte Carlo rallyt två gånger. Dessutom blev det otaliga segrar i Akropolisrallyt i Grekland, Portugisiska rallyt och Tulpanrallyt i Holland. Även konkurrenter nämndes, såsom Pat Moss (Eriks nuvarande hustru) och kartläsaren Elisabeth Nyström, vilka han berömde.

Att bli vinnare var nog viktigt för Erik, men han nämnde även platser i det 560 mil långa och strapatsrika Liège-Sofia-Liège rallyt, som han var glad över att ha fått besöka.

I drygt två timmar underhölls åhörarna bl a också av en rallyfilm från tidigt 1950-tal till slutet av 1980-talet.