2016-09-26 Håkan Mild. Fotbollsminnen.


Håkan Mild. 
Foto: Thomas Strandlind.

Inför en publik på 141 personer, som samlats i Hebeteatern, Folkets Hus, berättade Håkan Mild minnen från sin tid som spelare och ledare inom fotbollen.

Håkan föddes för 45 år sedan i Trollhättan. Han växte upp i Halvorstorp i en familj, som inte var speciellt forbollsintresserad. Håkans intresse väcktes dock tidigt eftersom Stavrelunds IP låg tvärsöver gatan och där började han som mycket ung i Trollhättans FK. Fotbollsintresset fick ytterligare näring genom att titta på engelska Premier League i tipsextra hos farmor på lördagarna. Den stora drömmen, som väcktes då, var att någon gång i livet få spela på Wembley.

När han var 14 år fick han börja spela med dom äldre killarna i TFK och efter två år lämnade han TFK för en karriär i IFK Göteborg med Roger Gustavsson som tränare. Efter 1 år i U-truppen flyttades Håkan upp i A-truppen. Parallellt med träningen skulle gymnasieutbildningen till snickare på Bräckegymnasiet bedrivas. Studierna blev dock lidande av att Håkan måste sluta tidigare varje dag för att komma i tid till träningen. Han var således ingen stjärna i skolan, något som det fanns anledning att ångra på äldre dagar.

1993 blev Håkan proffs hos Servette i Schweiz, där han samtidigt jobbade halvtid. Första säsongen var lyckosam i och med att man vann ligan. Ledarskapet i klubben skilde sig avsevärt från det svenska i och med att det var extremt tydligt. Efter två år i Schweiz blev hemvisten återigen IFK Göteborg. Håkan återkom flera gånger under sin framställning till att han under hela sin fotbollskarriär haft förmånen att ha bra ledare.

Den största händelsen i karriären var givetvis vinsten i bronsmatchen mot Bulgarien i VM 1994.

1996 fortsatte proffskarriären hos Real Sociedad från San Sebastian - en klubb som då var trea i Spanien efter storheterna Barcelona och Real Madrid. Håkan stannade där i två år, som han betraktar som de bästa i sitt fotbollsliv.

1999 blev det en ny tvåårsperiod i IFK Göteborg, varefter det blev Wimbledon i engelska Premier League. Vistelsen där blev dock bara en säsong, som fotbollsmässigt var en besvikelse beroende på skadeproblem.

1999 blev också pojkdrömmen om att få spela på Wembley verklighet i samband med Sveriges EM kvalmatch mot England. Glädjen blev dock kortvarig i och med att Paul Scholes ett par minuter in i matchen satte dobbarna i låret och revbenen på Håkan.

2003-2005 var Håkan tillbaka som spelare i IFK Göteborg och 2006 erbjöds han tjänsten som sportchef.

Vi fick vidare ta del av den resultatinriktade ledarskapsmodell, som utvecklades i IFK Göteborg och som bidrog till att komma ur en ekonomisk kris till en förening i balans. Som exempel på den penningstinna marknad internationell fotboll blivit, nämndes också att Europa League omsätter 480 miljoner kronor och Champions League 1,1 miljarder kronor.

Sedan Håkan slutade som sportchef i IFK Göteborg 2014 är han numera i fotbollssammanhang enbart anlitad som expertkommentator av Sveriges Radio.

Åhörarna visade sin uppskattning genom ihållande applåder och kvällen avslutades av TIHS ordförande, Eje Grönquist, som tackade på traditionsenligt sätt genom att överlämna två av Allan Johanssons böcker om det forna Trollhättan.

Noterbart är även att i anslutning till sammankomsten blev Håkan Mild den 600:e medlemmen i TIHS.