Evensson om engagerat ledarskap

Conny Evensson (stående) har gett de drygt 100 åhörarna i Clio-salen något att fundera över. 

Stort engagemang och en förmåga att skapa rätt gruppdynamik. Där har ni ett par av hockeylegenden Conny Evenssons mest fundamentala ingredienser när det gäller att hitta framgångar inom i stort sett alla lagsporter.

Under en dryg timma måndagen den 22 oktober berättade Conny om sin karriär inom hockeyn, både som spelare och ledare. Han växte upp i Hagfors i Värmland, en plats där ”alla åkte skridskor.” Ishockeyklubben på orten hette IK Viking och där var Conny Evensson A-lagsspelare redan som 17-åring. Laget tog sig till och med upp i landets högsta serie, och höll sig sedan kvar i finrummet under två säsonger.

”Publikrekord sattes när Södertälje var på besök. Över 5000 åskådare kom till hockeybanan, i orten bodde lite drygt 6000 personer” berättade Conny.

Spelarkarriären fortsatte sedan i Malmö FF och Färjestads BK, men det var framför allt som tränare som Conny blev rikskändis. På klubblagsnivå i Sverige blev det två guld med Färjestad och ett med Frölunda, dessutom vann han Schweiziska mästerskapet med Kloten Flyers. Allra bäst gick det emellertid åren 1991 och 1992 när Conny coachade Tre Kronor till två raka VM-guld:

”Fast det började inget vidare 1992, i gruppspelet föll vi med 5-2 mot Tyskland. I Expressen dagen efter var två sidor helsvarta – det var där referatet från matchen skulle ha legat…”

Alla framgångar till trots så handlade merparten av Connys föredrag om finessen med lagbygge, såväl inom idrotten som när det gäller samhället i stort

”Synergieffekten är ledordet”, förklarade han. ”Det gäller att få alla i gruppen att sträva efter personlig förbättring för att på det viset göra hela laget mycket bättre.”

Det låter enkelt, men bevisligen fungerar det. Åtminstone när Conny Evensson står vid rodret.