2012-04-24 Idrottshistoriska hos kanotisterna


Birgit Stelzer, Bengt Gunnarsson och Ola Isaksson Trollhättans Kanotklubb

53 medlemmar ur Trollhättan Idrottshistoriska Sällskap gästade tisdagen 24 april 2012 Trollhättans Kanotklubb (TKK) i Kanothuset, Hjulkvarn där vi gavs en god inblick i kanotsporten.

Sju medlemmar från TKK förmedlade kanothistoria och informerade om olika båtkonstruktioner.

I båthuset förevisade Christer Bodling och Ingvar Hellberg de olika båttyperna som används i klubben.

I samlingslokalen fick vi ta del av klubbens historia samt den nuvarande tränings- och tävlingsverksamheten förmedlad av Björn Andersson, Birgit Stelzer och Tommy Nyberg.

TKK bildades 1934, där Werner Ström blev klubbens förste ordförande.

1942 arrangerade TKK sitt första SM. I ett mästerskap där den fantastiske kanotisten Gert Fredriksson fick sitt genombrott.

Klubbens hittills främste kanotist är Lars Helsvik, som tog sitt första SM på 10000 m i K1 1947. Två år senare var Lars med i trelandskampen i Trollhättan mellan Sverige, Holland och Tyskland, här vann Lars Helsvik samma distans. 1948 deltog han i olympiaden i London.

Bengt Gunnarsson redogjorde för den populära drakbåtspaddlingen, som ägde rum några gånger i trafikkanalen och drog stor publik.

Ola Isaksson, som på Svenska Kanotförbundets årsmöte blev utsedd till årets ledare i Sverige, visade olika paddelmodeller som förekommit . Ola berättade också om ungdomsverksamheten, som är på frammarsch och blir allt större bl a med kanotskolor.

Birgit Stelzer informerade om ytterligare kanotgrenar, som TKK sysselsätter delar av de 270 medlemmarna med, såsom familjepaddling och 2-dagars kanotturer med övernattning på olika öar.