2009-02-02 Roddlegendar förgyllde idrottshistorisk kväll

OS-medaljören i rodd 1956 och tillika styrelsemedlemmen i TIHS, Gösta Eriksson, berättade om verksamheten i Trollhättans Roddsällskap (TRS) och om sina två avverkade olympiader i Melbourne och i Rom.

Vid idrottskaféet, som ägde rum i Gripbar på Slättbergsbanan berättade Gösta om roddens tillkomst i Trollhättan och visade bilder på många för ett 40-tal medlemmar välkända profiler.
Åhörarna fick kännedom om olika båttyper, allt från singelsculler till åttan samt fick ta del av hur båtar och roddare transporterades till tävlingar. Vid några tillfällen åkte man t ex i en inbyggd hytt på ett lastbilsflak från Trollhättan till Stockholm.

1955 deltog TRS i och vann Göta Älvrodden i åtta med styrman. Sträckan var 16300 meter och gick från Bohus till Göteborg. Enligt tidningsurklipp sågs loppet av 70 000 åskådare.

Gösta blev svensk mästare 12 gånger och är den ende svensk, som har vunnit alla discipliner, som fanns att ro, singel, tvåa med och utan styrman, fyra med och utan styrman och åttan.

1956 bildades Three Towns för att Sverige inför kommande stora internationella evenemang, då främst i OS i Melbourne, skapa en stark svensk representation. Three Towns bestod av roddare från Kungälv och Strömstad samt Olle Larsson och Gösta Eriksson från Trollhättan. Klubben initierades av redaren Gustaf Thordén och roddtränaren Gösta ”Gus” Eriksen.

I Melbourne-OS blev den svenska båten fyra med styrman silvermedaljörer. I besättningen ingick Gösta Eriksson och Olle Larsson från Trollhättan tillsammans med Ivar Aronsson och Evert Gunnarsson från Kungälv och coxen Bertil Göransson.
Tre timmar efter bärgat silver var det dags för en ny final i åtta med styrman och då tillkom fyra roddare från Strömstad. Sverige blev fyra i det loppet.

Gösta visade många trevliga bilder från den långa resan till Melbourne och han berättade om många intressanta episoder från sina otaliga resor under det en och en halv timme långa föredraget.