2011-12-06 Bandy


Hasse i berättartagen

I begynnande adventstider hade TIHS kallat till bandykafé i Gripbar, Slättbergshallen. Detta med anledning av 75-årsjubilerande Gripen Trollhättan Bandyklubb, som under året celebrerat händelsen med olika arrangemang.

Det var två s.k. ”urgripare”, Hasse Rosendahl och ”Stinsen” Andersson, som sammanställt en historik kryddad med statistik, bilder och anekdoter.

En rekordstor publik hade samlats och däribland många med ett aktivt förflutet som spelare och ledare.

Åhörarna fick ta del av Trollhättebandyns start på 1920-talet, där TIF och IFK var föregångare. Under 1930-talet fanns det åtta Trollhättelag som seriespelade i bandy. 1937 startades en serie, kallad Västra Älvsborgsserien, där TIF, IFK, TSK, Skoftebyns AIS, Egna Hems IK, Tingvalla BK, och Gripen, som hade bildats 1936, deltog.

Andra klubbar med bandy på programmet i och runt Trollhättan var TAIK, TBIS, Sjuntorp, Upphärad och Åsaka.

Stor del av presentationen handlade om Gripen, där vi bl a fick se lagbilder och bilder på framstående personer inom Gripen från olika decennier. Andra punkter som berördes var DM-segrar för seniorer, spännande kvalmatcher och Gripens sex allsvenska säsonger.

”Stinsen” Andersson, som är en hängiven siffernisse visade en omfattande statistik vad gäller spelare, matcher, målgörare och jubileumsskyttar för föreningen. Statistiken sträcker sig över mer än ett halvsekel och är i högsta grad aktuell och imponerande samt uppdaterad med vad som händer i dag. Här har Gripen en ovärderlig källa till sin föreningshistorik.

Vidare belystes ungdomsledarnas betydelse för de fina framgångarna, som klubben rönt. Här nämndes två JDM-segrar samt två SM-finaler för pojkar, där Gripen 1976 vann klubbens hittills enda SM-guld.

Vad gäller detaljerad historik hänvisades till Gripens hemsida  www.gripentrollhattan.se

Med tanke på den enorma utveckling, som skett från naturis via konstfryst till dagens arenor med spel i inomhushallar, har skillnaden blivit påtaglig vad gäller antalet genomförda matcher per säsong och seriesystemets utveckling. Detta belystes bl.a. med Gripens första kval till allsvenskan, då femmatcher genomfördes i grundserien innan det var dags att kvalspela.

Samtidigt visades hur antalet bandyföreningar blivit färre och minskat så att Västgötabandyn i dag består av endast 12-13 föreningar. Utvecklingen är oroande och den stora frågan är om inomhushallar kan ge en skjuts så att bandyn kan återerövra förlorad mark eller om den är på utdöende. Här gavs inga svar, men att det är en ödesfråga för bandyn stod helt klart.

Kvällen präglades av den speciella Gripenandan med många dråpliga kommentarer och en följd av välkryddade anekdoter, vilket kanske gjorde att hemfärden fick ett skimmer av att ”det var bättre förr”, men å andra sidan väntar säkert nya framgångar i Slättbergshallen.

"Gripna
"Gripna" åhörare