100 år med Sjuntorps IF

Stig Hellström i talarstolen inför begeistrade åhörare i vårens avslutande idrottscafé i Cliosalen.

I vårens avslutande idrottscafé gästades TIHS av Stig Hellström, Sjuntorpsprofil med stor kännedom om sin hembygd.

På ett medryckande och insiktsfullt sätt berättade Stig om hundraårsjubilerande Sjuntorps IF, och om det speciella samarbete som kan uppstå mellan ortens ledande företag och dess idrottsförening i ett brukssamhälle.

Att SIF bildades just 1919 kan härledas tillbaka till den svenska storstrejken 1909, då 300 000 verkstadsarbetare från textil- sågverks och pappersmasseindustrin var i konflikt med arbetsgivarsidan. I just Sjuntorp fick storstrejken till följd att den fackliga aktiviteten avstannade under tio år, och det dröjde sedan ända tills 1919 innan en ny fackföreningsstyrelse valdes.

Av en händelse – möjligen spelade även idrottsrörelsens dåvarande drivkraft också in – var det samma personer som satt i fackstyrelsen som valdes till SIF:s första styrelse.

Fotboll, friidrott, bandy, brottning och bordtennis är några av de sporter som utövats i SIF. Beträffande fotbollen har tre olika spelplatser använts. I tur och ordning Sörby, Stommens gård och nuvarande Sjuntorpsvallen.

Ett par episoder från SIF:s tidiga år, som Stig hämtat ur gamla protokoll, är ett styrelsebeslut om att en spelare ska överta en lagkamrats fotbollskängor, samt ett beslut att en årlig Tomteparad, där spelarna går runt i bygden och sjunger julsånger för att stärka ekonomin, skulle anordnas.

Något för nutida klubbkassörer att ta efter?

Samarbetet mellan Sjuntorps Fabriker och SIF då? Jodå, under 40-talet gick bomullsväveriet så bra att ägarfamiljen Mark hjälpte SIF med ekonomin. Därmed kunde fotbollsektionen knyta till sig duktiga spelare från andra orter. Stig Hellström nämner här främst bröderna Sten och Rune Augustsson från Mustadfors och Allan Hägerström från Degerfors, men även Gunnar Gren lär ha funnits med i planerna.

1949 vann SIF Södra Västgötaserien och klättrade uppåt i seriesystemet, som bäst fanns Sjuntorp i landets tredje högsta division som på den tiden faktiskt hette division III. Publikrekordet på Sjuntorpsvallen sattes i en 3-3 match mot Vänersborgs IF då 2550 personer löste entré.

1955 hamnade den svenska Teko-industrin i sin första allvarliga kris och därmed förändrades villkoren såväl för Sjuntorps industrier som för idrottsföreningen.

Själva hundraårsdagen inträffar den 5 juni 2019