Parasport inledde 2018

Marika Vaihinger berättar om satsning mot race-running EM i Berlin i augusti. Linus Edlund, Bosse Fremäng och TIHS ordförande Eje Grönquist är intresserade åhörare. I bakgrunden en film på Marika som just vunnit ett race-runninglopp i Danmark.

Marika Waihinger, Linus Edlund och Bosse Fremäng berättade om parasportarnas förutsättningar och sportens historia vid TIHS första idrottscafé 2018.

Trollhättebon Bosse Fremäng hade kallats in med minsta möjliga marginal sedan Västergötlands parasportkonsulent Roger Lind lämnat återbud på grund av sjukdom. Bosse berättade om parasportens organisation och framväxt. Efter de båda världskrigen under 1900-talet var behovet av vettig sysselsättning för skadade krigsoffer stort, vilket starkt bidrog till parasportens utveckling. Ändå dröjde det fram till 1969 innan Svenska Handikappförbundet bildades. Paralympicsspel anordnades första gången i Rom 1960. De första vinterspelen gick i Örnsköldsvik 1976.

För den som vill ta del av gemenskapen inom parasporten på nära håll rekommenderade Bosse Ungdomsspelen på Edsborg som i år går av stapeln den 3 maj.

Marika Vaihinger tävlar i race-running, vilket innebär att deltagarna med benkraft tar sig fram på en trehjulig cykel – utan trampor – som hjälper till att hålla balansen. Marika hade även med sig en film som visade hur hon vann ett lopp i Danmark. Och träningen sköter hon på Älvhögsborg, där hon tar sig runt på utrymmet ovanför läktaren.

”EM går i Berlin i augusti. För att kvala in dit måste jag bli mer explosiv! ” förklarar Marika.

Kortaste distansen inom race-running är 60 meter:

”Jag tror att 3000 meter är det längsta vi tävlar men så långa lopp är inget för mig.”

Linus Edlund från Nossebro har tävlat i rullstolshandboll, men det lag han tillhörde i Alingsås hade svårt att driva verksamheten vidare på grund av spelarbrist. Han har också spelat innebandy, men numera lägger han mest tid på den relativt nya grenen padel-tennis.

”Vi spelar dubbel, planen är mindre än i tennis och dessutom med höga väggar runt om vilket gör att det går åt mindre tid att hämta bollar. Det är kul, men nog saknar jag handbollen emellanåt.”

Rullstolshandboll spelas på en vanlig handbollsplan, med fem utespelare och en målvakt.

Grenen finns ännu inte med i paralympics.

Paralympics i PyeongChang avgörs under tiden 9 – 18 mars.