2016-11-29 Björn Hellberg. Kåseri om idrott och lite annat.


Björn Hellberg i berättartagen
Foto: Thomas Strandlind

Inte mindre än 209 åhörare (nytt rekord för ett TIHS arrangemang) hade samlats i Folkets Hus, Hebeteatern på tisdagskvällen för att lyssna till tennisoraklet, journalisten, författaren och TV-underhållaren Björn Hellberg.

Efter att TIHS ordförande Eje Grönquist hälsat alla välkomna fick vi oss till livs en fantastisk resa i idrottens värld med många dråpliga episoder från möten med profiler och idrottsmän.

Björns föräldrar kom ursprungligen från Trollhättan och bosatte sig så småningom i Laholm, där Björn föddes 1944 och där han f.ö. numera bor i det ursprungliga föräldrahemmet.

Det hela började när han som 16-åring fick uppdraget att vara bisittare till (den enbärsdoftande) Sven Jerring vid radioreportaget från tennisturneringen i Båstad. Farbror Sven påpekade nogsamt att mikrofonen var hans och att Björns uppgift var att notera antalet dubbelfel från respektive spelare.

Vi fick också veta att han under en period i början av 1960-talet arbetat som frilansjournalist på Ttela.

Andra radio- och TV-profiler, som Björn samarbetat med och som bidragit till många glada minnen är bl.a. färgernas mästare Bengt Grive, Tommy Engstrand och Birger Bure.

Något speciellt var givetvis deltagandet i TV-programmet På Spåret tillsammans med Ingvar Oldsberg. Det blev totalt 21 år, varav de fyra första som tävlande och sedan som domare.

Ett annat område, som ligger Björn varmt om hjärtat är givetvis tennisen, där han under 50 år i följd bevakat Wimbledon-turneringen och fått glädjas åt de stora svenska framgångarna med Björn Borg, Mats Wilander och Stefan Edberg.

I Björn har också Trollhättans Atletklubb en hängiven supporter inte minst tack var stora namn som Bertil Antonsson och Janne Karlsson. Hade Frank Andersson och Hasse Antonsson valt att bli kvar i TAK, så hade det utan tvivel varit den mest framgångsrika föreningen genom alla tider.

Favoriter inom fotboll är Laholms FK, Halmstad BK och Sunderland. Att det blev Sunderland hänger samman med att Björn när han var 8 år blev fascinerad av deras lagbild i Rekord Magasinet.

En annan favorit inom ishockey är Leksands IF, där bl.a. Christer Abrahamsson spelade. Under sin karriär ådrog han sig skador över snart sagt hela kroppen. Vid ett tillfälle fick han frågan från en journalist om det var något ställe han inte skadats på. Svaret blev: "Ja, i Skellefteå".

Som avslutning nämnde Eje Grönquist att Björn producerat 60 egna böcker och att han medverkat i 350 andra.

Eje uppmanade också medlemmarna att verka för att fler damer ansluter sig till TIHS, eftersom vi är ett kraftigt mansdominerat sällskap.

Publikens applåder visade med all tydlighet hur uppskattad kvällen hade varit.

Som tack från TIHS fick Björn ta emot Allan Johanssons bok om det gamla Trollhättan.

Noterat är också att under kvällen registrerade vår kassör, Leif Mattsson, 9 nya medlemmar i TIHS.


En del av de 209 intresserade åhörarna.